Минималната плата во Бугарија се зголемува на 850 лева: Помош од 300 лева за секој ученик во основно училиште

t

И семејствата со деца од второ, трето и четврто одделение ќе добиваат еднократен додаток на почетокот на учебната година за покривање на трошоците, одлучи социјалната комисија во бугарското собрание каде во второто читање на измените на законот за семејни додатоци за деца беше додадена и оваа одлука.

На барање на ГЕРБ, во опфатот на помошта беа вклучени и децата во приватните училишта, која досега се даваше само на децата од државните и општинските училишта. Тие се под 3000 на национално ниво, така што трошокот е занемарлив. Претседателот на комисијата Георги Ѓоков приговори дека овие семејства очигледно немаат финансиски проблеми се додека нивните деца се во приватни училишта. Многу деца со посебни потреби учат во приватни училишта, му објасни Деница Сачева.

Во моментов еднократната помош на почетокот на учебната година изнесува 300 лева и се доделува на деца од прво до осмо одделение. Нејзиниот износ се утврдува со законот за буџет за соодветната година.

Пратениците во комисијата едногласно поддржаа минималната плата да се врзува со просекот за државата – предлог на БСП за измена на Законот за работни односи. Оваа промена беше прифатена на прво читање. Тоа значи дека следната година најниската плата во Бугарија ќе се зголеми од 710 лева на 850 лева. И покрај немањето буџет, се очекува одредено зголемување на минималната плата, бидејќи во спротивно оние што работат на неа опасно ќе се доближат до прагот на сиромаштијата. , кој од 1 јануари станува 504 лева. Засега е договорено продолжување на дејството на старите буџетски закони, што подразбира замрзнување на плаќањата утврдени од нив до донесување на новиот буџет. Сепак, пратениците планираат да предложат зголемувања пред второто читање на законот за продолжување.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Ковачевски најостро го осудува каменувањето на македонскиот…

Премиерот Димитар Ковачевски преку објава на Фејсбук…

Левица бара МНР да го осуди нападот…

„Вчера Македонците во Бугарија повторно беа жртва…

Бугарското МНР ја искара Македонија: Се однесуваа…

Остра реакција на бугарското МНР по тензијата…

Да немаме проблеми ни ние, ни вие:…

Македонците од Пиринска Македонија во организација на…

Бугарскиот МВР ироничен: Ќе ви подариме три…

Вицепремиерот за јавен ред и безбедност и…