Министерство за култура: Скандалозно е како досегашната директорка ја водела Филхармонија

t

Министерството за култура тврди дека директорката на Филхармонијата, Тина Иванова, е разрешена поради низа законски повреди и неусогласености во работењето, што било утврдено од страна на увидот на комисијата на Министерството.

„Од документацијата и направените записници се заклучува дека директорката Иванова постапувала несоодветно, несовесно, неекономично, неуредно, ненавремено и спротивно на склучените договори и правилници при издавање на просториите на Филхармонијата. Одговорното лице на установата склучувало договори, кои самото не ги почитувало, и прекршен е правилникот на установата, кој го донел Управниот одбор“, велат од Министерството за култура.

Се додава дека скандалозно и вџашувачки е да се увиди како досегашната директорка ја водела Филхармонијата бидејќи преку овие активности несовесно постапувале и не спречиле несовесно постапување и членовите на Управниот одбор, па разрешени се и тие.

За в.д. директор е назначен Даниел Лазаровски од редот на вработените во Филхармонијата.

Министерството за култура ги отфрла сите инсинуации на досегашната директорка на Филхармонијата, Тина Иванова, како целосно произволни, неточни и најблаго речено – невистинити.

Иванова претходно објави дека била разрешена оти застанала на страната на колективот за време на протестите поради вдомувањето на џез-оркестарот во истата зграда.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Покана за промоција на Монографијата посветена на…

Неодамна излезе од печат Монографијата посветена на…

Министерство за култура: Скандалозно е како досегашната…

Министерството за култура тврди дека директорката на…

Актерот Симонов добитник на престижната награда „Ристо…

Жири-комисијата на 31. Меѓународниот фестивал на камерен…

Драган Мијалковски синоќа го отвори „Карпошово културно…

Легендарниот Драган Мијалковски, со своите безвременски хитови,…

„Звукот на Скопје“ во петок на плоштад…

Во петок, на сцените на плоштадот „Мајка…