Објавено на:

Мировниот корпус ги предупредува црните волонтери дека украинските бегалци може да ги нарекуваат „мајмуни“

t

Ако сте Црнец и размислувате да волонтирате за да им помогнете на луѓето од Украина – бидете внимателни. Веб-страницата на Мировниот корпус објаснила дека црните луѓе веројатно ќе се соочат со прилично бесрамни и можни опасни форми на расизам од украинските бегалци.

Од утрово, веб-страницата Peace Crop го наведува следново:

Волонтерски гласови: „„Луѓе со боја“ се соочуваат со многу предизвици во Украина, како волонтер на Мировниот корпус. Сепак, Афроамериканците ќе се соочат со многу покомплицирани прашања. За современите делови на Украина, Афроамериканците се дел од заедницата и секојдневниот живот. Сепак, има многу Украинци кои никогаш порано не виделе црнец. Нивното разбирање на афро-американската култура е поттикнато од медиумите и африканските стереотипи. Ќе генерирате многу интерес и љубопитни погледи.

Веб-страницата продолжува:

„Не е невообичаено Украинците да ги нарекуваат Афроамериканците со зборот на Н „[N-Word]“. Волонтерите во боја може да бидат нарекувани „мајмуни“ или може да соочат со детски игри и црно лице. Свесноста за историјата на дехуманизацијата за луѓето со африканско потекло може да помогне да се информира од каде доаѓа тоа, но тоа не го оправдува фактот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Ковачевски и Паунов “свртеле” 26 милиони…

Аферата броило значи само едно – трговија…

Гасот “секна”, научници предупредуваат: Следува невообичаено студена…

На европските земји можеби им претстои постудена…

21-годишна девојка физички нападнала полицаец во Скопје

На 01.10.2022 околу 24 часот пред угостителски објект на…

Рекордна инфлација во Еврозоната: Енергенсите “скокнале” за…

Инфлацијата во еврозоната во септември достигна нов…

Жена почина на избирачко место, претседател на…

Денеска во Босна и Херцеговина се спроведуваат…