Мицко трагедија, Миленко комедија

t

Каква шупла теза…

Какво непознавање…

Ајде да ги наброиме тие што избегале од затвор, почнувајќи од Тодор Александров и Александар Протогеров (класично бегство од затвор), плус и двајцата безброј пати напаѓале во СХС и бегале во Бугарија, па натаму преку еден куп други кои заминувале во странство за да не ги фатат, како Христо Татарчев (Бугарија и Италија), Петар Чаулев (Италија), Васил Чакаларов (Бугарија), Гоце Делчев (еден период се засолнил во Бугарија откако му се стеснал обрачот околу него и станал задграничен преставник), Ќосето безброј пати бегал на крај од 1905 се повлекува и живее во Бугарија, Кузман Јосифовски Питу го убиле при бегство од апсење во Скопје, Сарафов кога требало да го апсат за убиството во Романија некој период патува во странство за да не го уапсат во Бугарија, Иван Михајлов (Бугарија, Турција, Полска, Германија, Унгарија, Хрватска, Австрија и Италија), Панчо Михајлов – Чавдар (Бугарија), Иван Јанев Брло (Бугарија), Тодор Паница (Австро-Унгарија, Виена), Кирил Дрангов (фатен е од Бугарите при диво преминување на Бугарско-Турската граница, каде сакал да побара азил), Драган Богдановски бидејќи цел живот им бега низ разни држави, УДБА го апси во Париз и го носи во Македонија, Дамјан Груев (Бугарија) и Никола Карев (Бугарија) и веројатно стотици други.

Но, само овие да се, практично најзначајните се засолнувале кога можеле.

Ги апселе само тие што не можеле да побегнат и да се засолнат на време.

Лежеле затвор само тие што не можеле да избегаат од затворот.

Листата на светски и европски политичари кои користеле азил е исто така долга, тргнувајки од најсвежиот оној Премиерот од Каталонија, Асанж се обидуваше во амбасадата на Панама во Лондон, оној Едвард Сноуден во Русија му дадоа азил, Карл Маркс (Англија), Троцки (Турција), Норвуд Дуберг (Швајцарија), Далаи Лама (Индија), Коао Гоуарт претседател на Бразил ( во Уругвај), Ево Моралес (во Мексико),…листата е долга …

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_granted_asylum

Но, она што е најтрагично за писателот и нарачателот е што повеќето потоа се враќале и јако дрмале:) тек тогаш правеле голема кариера и слава.

Тука е трагедијата на Миленко и Мицко

Фејсбук статус на уредникот на Инфомакс, Александар Митовски

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Од утре ќе можете да правите ручек…

Регулаторната комисија за енергетика, водни услуги и…

Полска нема да учествува на министерскиот совет…

Полска денеска соопшти дека нема да присуствува…

На 100 години: Почина Хенри Кисинџер

Поранешниот државен секретар на САД, Хенри Кисинџер,…

Потрагата по исчезнатата Вања Ѓорчевска влегува во…

Потрагата по исчезнатата Вања Ѓорчевска влегува во…

Авионот на Лавров дошол во Скопје преку…

Авионот со кој рускиот министер за надворешни…