Објавено на:

Мозокот на луѓето кои паметат соништа работи различно од оние кои не се сеќаваат на нив: Видете која е разликата

t

Се повеќе истражувања го потврдуваат мислењето дека соништата се алатка за обработка на информациите собрани во текот на денот.

„Ноќе, мозокот метафорично голта, вари и ослободува информации, исто како што тоа го прават цревата со храната“, објаснува клиничкиот психолог Рубин Најман, кој е специјализиран за интегративна медицина за спиење и соништа на Универзитетот во Аризона.„Она што го зачувува мозокот станува дел од тоа што сме“, но многу за соништата сè уште не е познато.


Ова се неколкуте факти до кои науката досега успеала да дојде.


Постојано сонуваме
Веројатно сте слушнале од некој дека соништата се случуваат само за време на РЕМ фазата на спиење. Сепак, постојано сонуваме, вели Најман.
Ние, додуша, повеќе сме фокусирани на сонот во РЕМ фазата, но тоа што во другите фази „не го гледаш“ сонот не значи дека тој не постои.
Како што поминува ноќта, периодите на РЕМ спиењето се продолжуваат, така што повеќето соништа се случуваат во последната третина од периодот на спиење.
Инсектите и рибите немаат РЕМ фаза


Иако некои соништа се случуваат надвор од РЕМ фазата, идентификувањето на „брзите движења на очите“, како што се нарекува и фазата, е многу тешко кај другите видови. Сепак, познато е дека сите цицачи и влекачи, како и некои птици, имаат РЕМ фаза, што значи дека веројатно сонуваат.


Помалку е веројатно да се сетите на сон ако се разбудите со аларм


Траумата што ја доживувате кога ќе се разбудите со аларм може да предизвика да заборавите на сонот што до неодамна ви беше „пред очи“.
Најдобар начин да се сетите за што сонувавте е да си дозволите полека да се разбудите. Само немојте премногу да се трудите да го запомните сонот, „бидејќи колку повеќе го бркате, толку полесно ќе избегате“, вели Најман, пренесе „Национална географија“.


Луѓето кои паметат соништа имаат различна активност на мозокот
Студијата од 2014 година покажала поголема спонтана активност на одредени делови од мозокот кај луѓето кои редовно се сеќаваат на своите соништа, во споредба со луѓето кои не ги паметат. Разликите не постоеле само за време на спиењето, туку и во будната состојба на испитаниците.


Претходните истражувања покажаа дека луѓето кои се сеќаваат на соништата, исто така, реагираат повеќе на звуци за време на спиењето (и во будна состојба) отколку луѓето кои не се сеќаваат на соништата.


Вашето тело реагира на соништата на ист начин како што се буди
Малку е чудно кога ќе се разбудите лути на некого поради нешто што го направил во сон. Сепак, биолошки има смисла чувствата да останат со вас дури и кога ќе ги отворите очите, вели Најман.
На пример, вашиот крвен притисок или отчукувањата на срцето може да се зголемат, исто како во стресно сценарио.


Сонуваме во реално време
И покрај митот дека соништата траат само неколку делови од секундата, во реалноста траат од 20 до дури 60 минути, вели Најман.
Оние кои ги сонувате на почетокот на ноќта се пократки, а подоцна стануваат подолги.


Кошмарите не се секогаш поврзани со стравови
Кошмарите се застрашувачки, но стравот не е единственото нешто што ги води. Студијата, која опфати 331 лице, покажа дека лошите соништа исто така можат да предизвикаат чувство на грижа, збунетост, тага и вина.


Истражувањето исто така покажа дека мажите имаат поголема веројатност да имаат кошмари поврзани со физичка агресија и насилство, додека соништата на жените се фокусираат на конфликти со други луѓе.


Вашите соништа не се чудни ако не ги доживеете така
„Кога сонувате, колку и да е чудно, веројатно го немате тоа чувство. „Само кога ќе се разбудите, ви се чини дека сонот е чуден“, вели Најман. Споредувањето на „чуден“ сон со реалноста е исто како да споредувате различни навики во исхраната во две сосема различни култури, вели тој.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

СОНК и МОН на нова преговарачка средба!

Самостојниот синдикат за образование, наука и култура…

Мозокот на луѓето кои паметат соништа работи…

Се повеќе истражувања го потврдуваат мислењето дека…

За да ги чипира луѓето, Маск пробувал…

Компанијата „Неуралинк“ на светскиот милијардер Илон Маск,…

Седум начини како може да заработите преку…

Со развојот на технологија практично се „создадоа“…

Словенија нема да увезува мигранти: Ќе работат…

Владата на Словенија одлучи недостатокот на работна…