МТСП: 330 илјади пензионери ќе добијат покачена пензија за 6.8%

t

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери во државата ќе добијат повисоки пензии за 6.8%, согласно новата методологија воведена со последните измени во Законот за пензиското и инвалидското осигурување, кои стапија на сила во март 2022 година.

Новата Методологија предвидува усогласување на пензиите со комбиниран модел од 50% пораст на просечната плата на сите вработени во државата и 50% пораст на трошоци на живот, согласно официјалните податоци на Државниот завод за статистика.

Усогласувањето ќе се врши два пати во годината, односно во март и септември, што значи ќе ги следи промените во двата индекси за усогласување.

Споредбено со просечната пензија усогласувањето би изгледало вака:
Просечна пензија во јули 2022 година изнесуваше 16.348, а со усогласувањето од 6,8% во септември 2022 година изнесува 17.422 денари (1.074 денари повеќе.)

Носењето на решенија на долг рок и нивна одржливост од кои директна придобивка имаат граѓаните со акцент на ранливите категории е приоритет на Владата и Министерството за труд и социјална политика.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Спасовски: Децата се наша иднина, да…

Децата се наша иднина, а наша обврска…

Почна исплатата на покачените септемвриски пензии

Министерството за труд и социјална политика известува…

Левица удри по Тренчевска: Покачувањето на пензиите…

Долгонајавуваното покачување на пензиите е понижувачко, велат…

МТСП: 330 илјади пензионери ќе добијат покачена…

Со септемвриската пензија околу 330 илјади пензионери…

Тренчевска: Пензионерите добиваат покачување на пензиите од…

Околу седум проценти покачување ќе добијат пензионерите…