Наталитетот е зголемен, но природниот прираст се’ уште е негативен

t

Во првото тримесечје од 2022 година, во земјава се евидентирани 4 009 живородени деца и во споредба со истиот период од претходната година нивниот број е зголемен за 2.9 %, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Во првиот квартал од годинава умреле 7 427 лица, а од нив 12 се умрени доенчиња, што претставува зголемување од 7.2 % во однос истото тримесечје од 2021.

Природниот прираст е -3 418, што значи дека за толку лица е помал бројот на живородените деца од бројот на умрените лица.

Во ова тримесечје од годината се склучени 2 468 бракови, и нивниот број е помал за 8.4 % во споредба со  истиот период од 2021 година.

Во истиот период добиени се 459 извештаи за разведени бракови.

Извор: Нова Македонија

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Албанскиот претседател загрижен: Албанија старее, опаѓа наталитетот

Во Албанија во континуитет опаѓа стапката на…

Путин како Груевски: Иднината на Русија се…

Иднината на Русија е семејство со две,…

Ќе остане ли Бугарија без население? Скоро…

Според прелиминарните резултати од пописот, населението на…

Исчезнуваат ли грците? Популациски пад во Грција:…

Населението на Грција се проценува дека е…