Нашите соседи здружени против нас? Радев: Со албанските власти активно разговараме за решавање на проблемите на бугарското малцинство во Албанија

t

Бугарија работи активно, вклучително и на највисоко политичко ниво, со властите во Република Албанија за решавање на проблемите на бугарското национално малцинство во земјата. Ова го изјави претседателот Румен Радев на новинарите во Тирана пред средбата со претставниците на бугарското национално малцинство во Република Албанија, соопшти администрацијата на шефот на државата.

Шефот на државата е во посета на Тирана, каде утре ќе ја претставува Бугарија на Самитот на Европската Унија – Западен Балкан.

Претседателот потсети дека како резултат на конструктивниот дијалог со Албанија во 2017 година, земјата го призна бугарското национално малцинство и неговото вклучување во нејзиното национално законодавство, така што Бугарите во Албанија можат слободно да ги остварат своите права, да ја зачуваат својата национална култура, јазик и идентитет. .

Румен Радев истакна дека приоритет е развојот на односите со бугарските заедници во странство. Ова прашање е во фокусот на различни програми на Министерството за надворешни работи, Министерството за образование и Министерството за култура, но може и треба да се направи многу повеќе.

„Очекувам Советодавниот совет на Извршната агенција за Бугарите во странство да работи ефективно, така што нашите сонародници во странство со бугарска самосвест да можат да добијат документ за потекло, доколку истиот е одбиен од локалните власти“, рече претседателот. Радев и прецизираше, дека тоа треба да се направи врз основа на јасни критериуми.

За време на средбата, претставниците на бугарската заедница во Албанија поставија голем број прашања поврзани со олеснување на процедурата за добивање бугарско државјанство, пристап до информации за проектите преку кои нашата земја ги поддржува бугарските заедници во странство, обука на мајчин јазик и други.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Македонците од Албанија му ја доделија на…

По повод 14-годишнината од формирањето, раководството на…

Средба на историската комисија на 16 и…

Последните случувања во македонско – бугарските односи…

Земјотрес ја стресе и Бугарија

Според податоците на Националниот сеизмолошки центар при…

Ковачевски: Испративме писмо до Европскиот парламент и…

Владата и министерот за надворешни работи го…

Ковачевски: Не можеме да ѝ се мешаме…

На 4 февруари беа спроведени кај нас…