Објавено на:

На две столчиња: Борис Џонсон смета дека треба да им се пристапи со љубов на трансродовите лица, но важни се и биолошките факти

t

Борис Џонсон се впушти во политичка расправија околу правата на трансродовите лица денес, велејќи дека „основните факти на биологијата остануваат огромно важни“.

Премиерот стана последниот политичар од висок профил кој зборуваше за прашање што зазема преголема количина на јавен дискурс. – пишува Дејли Меил.

Тој се обидуваше да стави крај на критиките дека неговите пратеници се врзуваат во јазли за она што ја дефинира жената.

Г-дин Џонсон зборуваше за прашањето откако пратеник од ториевците го покрена прашањето за „половата неволја“.

Пратеничката од Гилдфорд, Ангела Ричардсон, го замоли за состанок за да се „дискутира како можеме конструктивно да ги поддржиме овие млади луѓе кои се соочуваат со родова неволја?

Г-дин Џонсон одговори: „Мислам дека ова е едно од оние прашања за кои целиот дом сфаќа дека бара екстремна чувствителност, тактичност, љубов и грижа.

„Мораме да признаеме дека кога луѓето сакаат да направат транзиција во нивните животи, дека треба да се третираат со максимална можна великодушност и почит, а ние имаме системи во оваа земја кои го дозволуваат тоа и го прават долго време, треба да бидеме многу горд на тоа.

„Сакам да кажам дополнително дека мислам дека кога станува збор за разлика помеѓу маж и жена, дека основните факти на биологијата остануваат огромно важни.

Во интервјуто за весникот минатата недела, Сер Кир рече: „Жената е возрасна жена и, покрај тоа, транс жените се жени, и тоа не е само мое мислење – тоа е всушност законот“.

Поранешниот директор на јавното обвинителство додаде: „Тоа беше закон преку комбинираните ефекти на Законот за [признавање на родот] од 2004 година и Законот за [еднаквост] од 2010 година“.

Но, во низата пораки на Твитер, писателката на Потер, г-ѓа Роулинг напиша: „Мислам дека нашите политичари немаат ни најмала идеја колку гнев се гради кај жените од сите сфери на животот поради обидите да се заканат и заплашат. јавно говорејќи за сопствените права, сопствените тела и сопствените животи“.

Таа рече дека примила „илјадници писма“ од жени од целиот политички спектар кои биле „навредени и лути на глуво уво свртено кон нивните оправдани грижи“.

Таа додаде: „Сега Кир Стармер јавно погрешно го претставува законот за еднаквост, што е уште еден показател дека повеќе не може да се смета на Лабуристичката партија да ги брани правата на жените. Но, повторувам, жените се организираат преку партиски линии, а нивната решителност и гнев растат“.

Г-ѓа Роулинг даде донација од 1 милион фунти на лабуристите во 2008 година, но стана сè покритична кон ставот на партијата за прашањата за трансакции.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Џонсон: Путин да беше жена, што очигледно…

Рускиот претседател Владимир Путин немаше да ја…