Објавено на:

На 88 годишна возраст почина Леонид Кравчук – првиот претседател на Украина

t

Првиот претседател на Украина, Леонид Кравчук почина денеска, 10 мај, по долго боледување. Ова го изјави за украинската новинска агенција повикувајќи се на извор од неговото семејство.


Денес, 10.05.2022 година, во 17 часот. Во Киев, по долго боледување, почина Леонид Макарович Кравчук, првиот претседател на независна Украина.

Леонид Макарович Кравчук беше украински политичар и првиот претседател на Украина, кој беше од 5 декември 1991 до 19 јули 1994 година.Тој е, исто така, поранешен претседател на Врховната Рада и народен заменик на Украина кој служи во фракцијата на Социјалдемократската партија на Украина (обединета).

По политичката криза во која беа вклучени претседателот и премиерот, Кравчук поднесе оставка од Претседателството, но се кандидираше за втор мандат како претседател во 1994 година. Тој беше поразен од неговиот поранешен премиер Леонид Кучма, кој беше претседател во два мандата. По претседателствувањето на Кравчук, тој беше активен во украинската политика, служејќи како народен заменик на Украина во Врховната Рада и водач на парламентарната група на Социјалдемократската партија на Украина (обединета) (од 2002 до 2006 година).

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ