Нема простор за паника: Испораката на руски гас во Македонија е стабилна

t

Испораката на природен гас од Русија во Македонија засега е стабилна. Не е проблем тоа што земјава се снабдува преку Бугарија а за неа Русија не пушта од своите ресурси. Во исто време се бараат и алтернативи за природен гас од други места. Во меѓувреме, во завршна фаза е изградбата на гасификационата мрежа во земјава. Од следната година почнува процесот на изградба на дистрибутивната мрежа која треба да стаса до домаќинствата.

„Секако ние се подготвуваме да најдеме алтернатива, од другите страни од каде што се снабдува и Бугарија со Турција, со одреден капацитет на резервоари со природен гас. Целата оваа работа се очекува да се хармонизира во октомври. Новиот интерконектор помеѓу Бугарија и Грција со еден план за огромниот капацитет да се распоредува и на другите држави во регионот“, рече Реџепи.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пропаѓањето на американски банки нема да влијае…

Само 6,6 отсто од вкупните обврските на…

(Видео) Израелски историчар од Скопје: Сра*е е…

Несомнено е дека за депортацијата на македонските…

Слаб земјотрес во југоисточниот дел на Македонија

Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје…

Тажно: Најмладиот пациент кој оди на дијализа…

Најмладиот пациент во Македонија што оди на…

Никогаш да не се заборави: Се одбележуваат…

Од денеска до недела ќе се одбележуваат…