Нешто алармантно и се случува на Земјата во последните неколку дена, а никој не знае зошто

t

На крајот на јуни, планетата Земја ја заврши најбрзата ротација околу својата оска во историјата – 24 часа без 1,59 милисекунди. Причините за тоа се апсолутно неразбирливи за научниците, а последиците можат сериозно да влијаат врз нашите животи доколку овој процес продолжи.

Постои можност дека ова е прв пат во историјата на човештвото да го видиме овој феномен и веројатно е дека глобалните часовници ќе треба да се забрзаат.

„Ова ќе биде неопходно за да се зачува Координирано универзално време како што го знаеме. Се заснова на многу точни атомски часовници кои се во синхронизација со сончевото време и се заснова на движењето на Сонцето на небото“, известува Time And Date, цитиран од „Flagman“ .

Најзагрижувачко во овој случај е тоа што научниците немаат поим зошто нашата планета одеднаш почна да се врти многу брзо. Според некои експерти, последиците би можеле да бидат „катастрофални“, додека други веќе почнаа да шпекулираат дека тоа се должи на климатските промени.

Во сите години кога човештвото го мери времето токму од 1970 година, брзината на ротацијата на Земјата околу нејзината оска секогаш се намалувала. Во оваа смисла, сите атомски часовници на планетата отсекогаш морале да додаваат престапни секунди. Така, во последните 52 години, на часовникот се додадени вкупно 27 секунди.

Така, се проценува дека пред околу 1 милијарда години, денот на планетата бил нешто помалку од 19 часа, во споредба со денешните приближно 24.

Меѓутоа, на 29 јуни, за прв пат во историјата, Земјата ја заврши својата ротација побрзо, со што започна обратен процес – од забавување до забрзување на нејзината ротација околу оската.

Одземањето на една секунда од денот би значело дека сите часовници, секој ден, ќе пропуштат една секунда од измереното време, а тоа би можело да предизвика сериозни проблеми за ИТ системите што работат.

Мета/Фејсбук предупреди на крајот на минатиот месец дека додавањето на т.н „Престапна секунда“ може да има сериозни последици за сите паметни телефони, компјутери и воопшто комуникациски системи. Разликата во отчитувањата на часовникот ќе биде помеѓу 23:59:58 и 00:00:00 часот, што може да има „катастрофален ефект“ за секој софтвер кој се потпира на тајмери ​​и распореди.

Ова се должи на фактот дека успешното функционирање на таквите платформи претпоставува дека времето се движи напред и е постојано. Доколку внатрешните часовници на овие ИТ системи требаше да се променат за 1 секунда за да се објасни чудното однесување на нашата планета, може да се очекуваат големи прекини на услугите ширум светот.

Во меѓувреме, научниците ги бараат причините за оваа абнормалност.

Се очекува Леонид Зотов, Кристијан Бизоард и Николај Сидоренков на годишниот состанок на Друштвото за геонауки на Азија и Океанија на крајот на неделата да известат дека промената на брзината на ротација на Земјата се должи на т.н. ефект „Чендлер нишање“ – термин кој го опишува малото и неправилно движење на географскиот пол на нашата планета на нејзината површина.

Неговата вообичаена амплитуда е помеѓу 3 и 4 метри на површината. Но, од 2017 до 2020 година тоа не беше запазено, вели Леонид Зотов.

Меѓународната станица за ротација на Земјата во Париз ќе продолжи да го следи процесот и ќе ги извести владите во светот 6 месеци однапред кога треба да се додадат или одземат „престапните секунди“ од времето. А дали нашата планета ќе продолжи да се врти побрзо и побрзо, а деновите ќе стануваат пократки и пократки – никој не знае, барем во оваа фаза.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Пендаровски потпиша заедничка изјава со уште неколку претседатели…

Пендаровски потпиша заедничка изјава со уште неколку…

Потрагата заврши: Во Вардар пронајден трупот на…

Градоначалникот на општина Желино преку социјалните мрежи…

Григоријан Никовски победник на 5км на ,,Скопскиот…

Григоријан Никовски од АК Делта е победник…

Кениецот Киплагат е победник на “Скопскиот маратон“,…

Утринава низ улиците на Скопје, се одржа…

САД за украинското заземање на Лиман: Сега…

Американскиот секретар за одбрана го поздрави украинското…