Не им е сеедно: Европа ќе остане без леб и масло ако има војна во Укрина

t

Креаторите на меѓународната политика со ужас гледаат на импликациите од руската инвазија на Украина за глобалните безбедносни и енергетски пазари, но последиците за светските резерви на храна привлекоа помалку внимание отколку што заслужуваат. – Пишува Политико.

Некогаш кошницата за леб на Советскиот Сојуз, Украина е земјоделска централа и таму конфликтот би предизвикал инстант потреси и покачување на цените низ пазарите за жито и прехранбено масло, исто како што европските домаќинства веќе се борат со зголемената инфлација.


За Европа проблемите се двојни.

Украина е четвртиот најголем надворешен снабдувач на храна на ЕУ и му обезбедува на блокот околу една четвртина од увозот на житарки и растителни масла, вклучително и речиси половина од нејзината пченка.

Самиот голем производител на храна, ЕУ веројатно би требало да може да се прилагоди на непосредниот шок од прекинот на билатералната трговија. Потенцијално поголемата стратешка грижа зависи од уште поклучната улога на Украина како снабдувач на Блискиот Исток и Северна Африка. Аналитичарите го идентификуваат снабдувањето со храна како еден од неколкуте значајни основни фактори зад револуциите на Арапската пролет што се запалија пред една деценија и ЕУ постојано се плаши од нова рунда на нестабилност во нејзиното соседство. Египет, на пример, е главен купувач на украинско жито.

„Од гледна точка на безбедноста на храната, конфликтот со Украина станува уште едно големо прашање зошто не треба да се случи, зошто треба да се избегнува“, рече Назар Бобицки, директор на канцеларијата на Украинската деловна и трговска асоцијација во Брисел. „Се плашам дека ова сè уште не е на поширокиот екран на носителите на одлуки во Европа. Тоа треба да биде.”

Тој е во право дека ризиците за безбедноста на храната сè уште не одекнуваат во Брисел. „Засега нема планови за вонредни ситуации“, рече еден претставник на Европската комисија. „Потенцијален конфликт е на радарот на одделенијата во Комисијата кои се занимаваат со геополитика и безбедност. ГД АГРИ [одделот за земјоделство на ЕУ] немаше задача да испорача ништо за ова прашање“, додаде функционерот. Оваа тема не беше ниту на агендата на министрите за земјоделство на ЕУ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Захарова: Нека влезат Финска и Шведска во…

Соединетите Американски Држави, принудувајќи ги Финска и…

Прекинати преговорите меѓу Русија и Украина

Мировните преговори меѓу Москва и Киев во…

Меѓународниот кривичен суд испраќа експерти во Украина:…

Меѓународниот кривичен суд (МКС) испрати тим од…

Русија ќе ги напушти и Светската трговска…

Руското Министерство за надворешни работи му предложи…

(Видео) Не очекуваа ваков одговор: Русите пресретнаа…

Руското Министерство за одбрана објави видео на…