Не се секирајте – Шаќири: Ако има енергетска криза учлиштата ќе се затворат последни

t

Во интервју за телевизијата “Алсат“, министерот за образование и наука, Јетон Шаќири истакна дека доколку има енергетска криза училиштата ќе бидат затворени последни.

Во продолжение целото интервју:


Г-не Шаќири во пресрет сме на новата учебна година. Како ќе почне оваа година, дали се направени сите подготовки или ќе започне со проблемите со кои и заврши?

“Оваа учебна година која ќе започне на 1 септември ќе почне подобро од сите други учебни години и тоа од повеќе причини. Една од нив е и тоа што сите наставници како што знаеме од претходниот процес каде имавме преговори, оваа учебна година ја започнуваат со поголеми плати за 15%. Од септември наставниците во основното и средното образование ќе имаат поголеми плати. Оваа година ќе започне поподготвена за концептот на сеопфатност. За сите деца кои треба да бидат опфатени со воспитно-образовниот процес, оваа година обезбедивме повеќе образовна помош.

Ако претходната година имавме 500 асистенти, оваа година ќе имаме 720, но според мене, ќе почне подобро од минатата година. Сепак, треба да се работи многу и оваа година затоа што не е само прашањето на асистенти, туку има уште многу други прашања кои треба да бидат опфатени. Оваа година ќе започне поподготвена за неколку училишта во кои се инвестираше во текот на претходната година, се инвестира и сега, мислиме дека до октомври веќе почнаа работите во 8 основни училишта во нашата земја во различни општини и многу други кои се над 30, каде се работи.

Оваа учебна година ќе бидеме поподготвени од инфраструктурен аспект споредено со претходната година. Од друга страна, сите знаете дека имаме и почеток на нов концепт во основното образование, но за пошироката јавност би рекол дека оваа година ќе биде поподготвена од претходната затоа што за третото, шестото, седмото, осмото и деветтото одделение и неколку во средното образование, се направени сите подготовки навреме да стасаат учебниците за овие одделенија за кои немаме концепт на основно образование” рече Министерот Шаќири.

Дали овие учебници повторно ќе бидат бесплатни од МОН?

“За да бидеме поподготвени за учебната година за да не оставаме ништо на случајноста, јас како министер пред три недели побарав од Бирото за развој на образованието без разлика на сите настани кои се поврзани со законски рокови за подготовка на подготвителни материјали, ако се случи некој учебник да има проблеми, тешко е за новиот концепт да се подготват подготвителни материјали од Бирото како што беше минатата година каде подготвениот материјал беше како текст.

Побарав од Бирото да подготви подготвителни материјали за кварталот на првото полугодие затоа што ако учениците имаат задоцнувања за еден учебник една недела, еден месец или неколку дена, сакам подготвителниот материјал да биде сфатлив за учениците и да го има од први септември. Овие пред подготовки се направени побрзо затоа што имаат различни форми на законско организирање и освен што ќе имаме еден учебник за одреден предмет, ќе имаме подготвителен материјал кој дозволува секој вид на образовен процес да има подготвителен материјал кој е дел од една книга, истовремено ќе продолжи со концептот на дигитализација затоа велам дека ги презедовме сите мерки”, додаде Министерот Шаќири.

Новиот концепт има многу барања за реализирање на наставната програма. Инфраструктура, алатки, услови. Дали мислите дека сите училишта можат да ги исполнат овие услови или повторно таблата и кредите ќе останат да бидат единствената алатка за реализирање на план-програмата?

“Од она што знам од претходниот период во неколку училишта и вие знаете дека МОН во соработка со проектот на Светска банка каде истиот проект е за прашањето на концептот во основното образование, голем дел од училиштата се снабдуваа со материјали за предметите по лабораторија, природни науки итн. Имено, тие набавки во претходниот период во неколку училишта, бидејќи толку се постигна и со смарт таблите, но ова не е во сите училишта на земјата. Освен капиталните инвестиции кои се одвиваат од министерството, сега сме во фаза со истиот проект кој е за концептот на основното образование во 118 училишта, проектантите се на терен за да проектираат важни елементи, полесно вклучување на учениците со потешкотии за да влезат во училиште, санитарните услови, хигиената по училиштата…”, изјави Министерот Шаќири.

Имаме најави дека оваа зимска сезона ќе биде потешка поради енергетската криза. Дали мислите дека може да се појават проблеми во основните и средните училишта? Или училиштата да бидат принудени да го прекинуваат образовниот процес токму поради овој проблем?

“Тоа е голем предизвик, случајот со енергетската криза, образовните институции да бидат последните институции кои треба да затворат ако се случи такво нешто и ако се случи за сите такво нешто, први кои треба да се отворат треба да бидат образовните институции затоа што наставата со физичко присуство дава свои резултати, наставата со физичко присуство е подобра и видовме од сите статистики какви проблеми и каков застој имаше со онлајн настава. Со тешкотиите што ги имавме последниве години во период од неколку години, овие тешкотии со физичко присуство се надминуваат”, рече Министерот Шаќири.

Извор: Алсат ТВ

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Нема мир: Дојави за бомби во две…

Нови дојави за поставени бомби денеска има…

Владата следната недела ќе објави конкретни мерки…

Премиерот Димитар Ковачевски на Фејсбук информираше дека…

Косово со закон ќе го забрани штрајкот…

Родителскиот совет на Косово повика денеска враќање…

Народот “врие”: На рандом човек од маркет…

И покрај изјавите на македонските власти дека…

Комисијата за заразни болести смирува: Нема онлајн…

Од Комисијата за заразни болести велат дека…