Ние кога вака? Србија преку новиот интерконектор со Бугарија ќе може да снабдува со гас и други земји од регионот

t

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, присуствуваше на почетокот на работите за изградба на гасен интерконектор меѓу Србија и Бугарија на бугарска територија во Костинброд кај Софија. Вучиќ беше пречекан од бугарскиот претседател Румен Радев. Вучиќ рече дека тоа е важен европски проект и дека Србија ќе може да снабдува и други земји од Западен Балкан.

Претседателот Александар Вучиќ изјави дека со изградбата на интерконектор за гас Србија значително ќе ги диверзифицира изворите на гас и дека ќе може да увезуваме повеќе ЛНГ.

„Ние можеме и денес преку Турски тек. Сè повеќе трошиме гас. За разлика од значителен дел од Европа, Србија се реиндустријализира“, рече Вучиќ.

Според него, преку гасоводот во правец на Србија на годишно ниво ќе може да поминуваат 1,8 милијарди кубни метри гас, но тој е двонасочен, а од Србија ќе може да оди 150 милиони кубни метри гас. годишно. Србија, додава тој, подоцна ќе мора да ги зголеми своите капацитети.

„Ова е важен европски проект бидејќи ќе можеме да снабдуваме и други земји од Западен Балкан, каде што ќе бидеме транзитна земја за нив како што е Бугарија за нас. Бугарија е многу сигурна земја и во овие тешки услови никогаш не сме имаше некакви проблеми со Бугарија“, изјави Вучиќ.

Вучиќ рече дека тоа е голема инвестиција.

„ЕУ донираше 49 милиони евра, добиваме и 25 милиони финансирање од ЕИБ кои се убедливо најповолни заеми, а од буџетот финансираме речиси 19 милиони. За нас овој проект значи вработување за нашите работници и овозможува да имаме повеќе енергетски избори и не поврзува со Европа, светот, со Грција, Турција, подоцна со Тапа и Танапа со азербејџански гас. Важна работа за Србија“, забележува Вучиќ.

Тој посочува дека треба уште многу да се направи за Србија да биде важна транзитна рута.

„Направивме една важна работа – гасоводи. Немавме ништо, само преку Берегов до Панчево, централна Србија немаше гасовод. Кога ќе погледнете, Црна Гора нема гасовод. Некои земји го имаат на ограничена територија. Сега имаме централен гасовод во должина од 402 километри, за тоа потрошивме многу пари, скоро милијарда и пол. Тоа е важно за БДП, но ни помогна да имаме доволно струја зимава“, рече Вучиќ. .

Тој посочува дека цената е меѓу најниските во Европа и за гас и за струја.

„Успеавме да поминеме неповредени, не беше лесно да се издржи. Кога ќе заврши зимската сезона на 31 март, Банатски двор ќе остане полн со 286 милиони кубни метри плин, а ќе имаме меѓу 180 и 200 милиони кубни метри гасот оставен во Унгарија во нашите магацини Допрва ќе треба да ги надополниме капацитетите за зимата“, рече Вучиќ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Вучиќ ја зголемува социјалната помош за над…

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, денеска изјави…

Вучиќ не верува дека Србија ќе стане…

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави дека не…

САД ја поздравуваат нормализацијата на односите меѓу…

 Портпаролката на Советот за национална безбедност на…

Германската влада до честитики за Косово и…

Портпаролот на германската влада Штефен Хебстрајт посочи…

Договорот од Охрид е гаранција за мирот…

Албанскиот претседател Бајрам Бегај ја поздрави, како што наведува…