Николовски ќе ги мотивира земјоделците да садат сончоглед

t

Особен фокус ставаме на производството на сончеглед и да ги мотивираме граѓаните со доплнителни мерки да ја произведуваат оваа култура. Покрај леб и брашно да имаме и масло постојано, изјави вечерва во соето гостување во „Тема на денот“ на Сител телевизија министерот за змјоделство, Љупчо Николовски.

-Особен фокус ставаме на производството на сончеглед и да ги мотивираме граѓаните со доплнителни мерки да ја произведуваат оваа култура. Покрај леб и брашно да имаме и масло постојано. И сите тука имаме одговорност. Имаме доволно залихи, лично се уверив во тоа. Денеска тргаат пченицата и пченката, а следната недела очекувам и маслото. Оваа недела Србија ја тргна забрната и тој процес започна, во секојдневна комуникација сум со српските власти, следната седница на владата во Србија ќе поминат некои одлуки и ќе обезедиме рафинирано и нерафинирано масло за јадење. Очекувам дека ќе се намалат одредени сировини, тие сега се поскапени, рече Николовски.

-Владата го донесе планот за производство на храна, а покрај планот мораме да се бориме за граѓаните да не се грижат, да нема паника и да обезбедиме доволни колични на стартешките култури. Еве Србија донесе одлукла за 100 илајди тони пченица, количината е доволна, оти пред нас е собирањето пченица од домашното производство, изјави Николовски.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

(Видео) Прекината хуманитарната акција за семејството Николовски…

Хуманитарната акција за семејството Николовски од Кратово…

Вечерва хуманитарни “Тешки муабети” со Филип Петровски:…

Не прошуштајте ја денешната епизода на Тешки…

Николовски: Двојно е зголемено производството на сончоглед

Годинава двојно е зголемено производството на сончоглед…

Светот го демне глад: Русија ја продолжува…

Руското Министерство за земјоделство ја потврди прелиминарната…

Николовски ќе ги мотивира земјоделците да садат…

Особен фокус ставаме на производството на сончеглед…