Нова студија: Како влијае вакцината против Ковид на новороденчињата чии мајки ја примиле?

t

Бебињата родени од мајки кои земале вакцина против Ковид-19 за време на нивната бременост, најверојатно имаат некаков облик на имунитет против вирусот, според најновото истражување на американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), објавено во вторник.

Истражувачите анализирале податоци од 379 хоспитализирани доенчиња – 176 страдале од Ковид-19, а 203 биле примени од други причини. Сите деца биле на возраст под шест месеци помеѓу јули 2021 година и јануари 2022 година.

Нивната студија покажа дека ризиците од хоспитализација се намалени за 61% кај децата чии мајки биле вакцинирани за време на бременоста.
Ефективноста на вакцините падна за 32% кај бебињата чија мајка била инокулирана порано за време на бременоста.

Авторите ги предупредија луѓето да не читаат премногу во студијата, со оглед на малата големина на примерокот што се користи.

„Во моментов сакаме да се осигураме дека ги штитиме и мајката и доенчето“, им рече на новинарите Дејна Мини-Делман од ЦДЦ. „Значи, штом бремената жена е подготвена да се вакцинира, таа треба да напредува и да го стори тоа“.

ЦДЦ вели дека бремените жени се изложени на поголем ризик од развој на компликации поради Ковид-19, вклучително и ризици за сопственото здравје, како и предвремено породување и мртвородени деца. Се препорачува секој што очекува бебе или се обидува да забремени, да биде во тек со нивните снимки за Ковид.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

За Ковид-тестови во приватните лаборатории граѓаните платиле…

Главиот државен ревизор, Максим Ацевски во гостување…

Никој веќе не се вакцинира: Бугарија уништува…

Бугарија уништува големи количини на  вакцини со…

Кина го демантира ФБИ: Ковид-19 не излезе…

Портпаролката на кинеското Министерство за надворешни работи,…

И сега што правиме? ФБИ вели коронавирусот…

Американското Министерство за енергетика го ревидираше своето…

Добра вест: Ковид-прекршителите ќе добијат условна наместо…

Добра вест за луѓето кои имаат прекршоци…