Нова студија покажа дека ковид вакцините пpeдизвикуваат промени на менcтруалните циклуси

t

По растот на загриженоста дека вакцините за Ковид-19 предизвикуваат промени на менструалните циклуси, нова студија покажа дека вакцините навистина ја одложуваат менструацијата, пренесува Блумберг.

Жените кои биле вакцинирани, во просек, времетраењето на циклусот им се зголемило за еден ден, според истражувањето финансирано од американската влада објавено во медицинското списание Obstetrics & Gynecology. Студијата доаѓа во време кога некои жени се жалеле на доцнење на циклусите, заедно со пообилно и понекогаш болно крварење. Откри дека оние кои ги примиле двете дози на вакцина во текот на истиот циклус забележале одложувања на менструацијата за два дена.
„Овие варијации се чини дека брзо се решаваат, веројатно веднаш по следниот циклус по вакцинацијата“, рече во соопштението водечкиот автор Алисон Еделман, професор по акушерство и гинекологија на Универзитетот за здравје и наука во Орегон во Портланд. „Нашите наоди се смирувачки. На ниво на популација, промените што ги наоѓаме не покажуваат причина за загриженост за долгорочно физичко или репродуктивно здравје“.

Објавувањето на студијата може да помогне да се намали одредена анксиозност против вакцините и поврзаноста со менструалните циклуси што долго време циркулираат на социјалните мрежи. Сè уште е нејасно зошто вакцинациите против Ковид влијаат на тие циклуси, кои во голема мера варираат за многу поединци во текот на нивниот живот, но вообичаено траат околу 28 дена.

Помеѓу октомври 2020 година и септември 2021 година, истражувачите ги разгледаа анонимните податоци за апликација за плодност од нешто помалку од 4.000 вакцинирани и невакцинирани жени од 18 до 45 години, кои живеат во САД.

Меѓу 2.403-те кои биле вакцинирани со американски одобрени вакцини, истражувачите ги проучувале податоците собрани од три последователни циклуси пред и 3 последователни откако им биле дадени вакцините. Шест менструални циклуси наназад беа анализирани меѓу преостанатата невакцинирана група.

Додека околу 10% од вакцинираните жени доживеале прилично големи и клинички забележителни промени во должината на менструацијата за 8 дена или повеќе, истражувачите рекоа дека нивните циклуси се вратиле во нормала во два циклуса по вакцинацијата. Немаше промени во должината на циклусот на двете групи и авторите на студијата рекоа дека нивните наоди не можат да се објаснат со стресот предизвикан од пандемијата, бидејќи невакцинираната група не забележала никакви промени во исто време.

Сепак, остануваат прашањата за ефектот на вакцините врз другите менструални симптоми, како што е крварењето, а истражувачите велат дека студијата се соочила со голем број ограничувања, како што е изборот на жени кои не користат хормонална контрацепција.

Друга причина беше тоа што тие избраа поединци со постојана нормална должина на менструацијата. Поверојатно е дека тие се бели, факултетски образовани, со помала телесна маса од просечниот граѓанин на САД и затоа не се репрезентативни на национално ниво.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Биотехнолошките компании сакаат да лансираат вакцина против…

Биотехнолошките компании сакаат да лансираат вакцина против…

Германска компанија претстави лек против рак: Туморот…

Германската компанија Biontech (BioNTech) во моментов ги…

САД размислуваат да препорачаат годишна вакцина за…

САД најверојатно ќе почнат да препорачуваат годишни…

Германски инфектолог: Во иднина задолжително да се…

Германскиот инфектолог Андреј Трампуж вели дека верува…

Американската ФДА одобри нова вакцина против Ковид-19,…

Американската Агенција за заштита од заразни болести…