Објавени неофицијални резултати од пописот: Македонците остануваат мнозинство, значајно зголемување на процентот на Албанци во државата

t

Уште четири дена нѐ делат од објавувањето на резултатите од Пописот на население.

ТВ21 од извори во Заводот за статистика дознава дел од резултатите во однос на бројот на резидентното и нерезидентното население.

-Неофицијално дознаваме дека во Македонија живеат 1 милион и 800 илјади граѓани. Заедно со дијаспората сме 2.1 милион, што значи дека околу 300 илјади живеат во странство. Вкупниот број граѓани кои имаат матичен број е 2,5 милиони, објави телевизијата.

Заедно со дијаспората, според неофицијални извори, Македонците би излегле од 60 до 62%, Албанците 29,5%, а припадниците на останатите етнички заедници од 8 до 10%, пренесе ТВ 21.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Илјадници етнички Македонци од Пиринска Македонија сакаат…

Македонците од Пиринска Македонија денеска преку писмо…

(Видео) Еден од најуспешните Македонци во Америка:…

Се пријавив во Армијата, служев во гарда…

Мој е живот “Швицарска”: Пукање кај подвозникот…

Победата на Швајцарија над Србија со 3:2,…

Македонците од Мала Преспа во Канада ја…

Македонското друштво „Мала Преспа” од Канада ја…

Ја освојуваат Британија: Секој трет мигрант кој…

Британските медиуми пренесуваат дека секој трет имигрант…