Огромно мнозинтво Македонци сметаат дека не треба да се попушти во преговорите со Бугарија: Албанците се пооптимисти за влез во ЕУ

t

Новата блокада на процесот за членство на Македонија во ЕУ не ја менува значително поддршката на јавноста по ова прашање.

Во 2021 година, 68% од населението на земјата ја поддржува идејата за членство во ЕУ. Една третина верува дека Македонија никогаш нема да стане членка на Европската унија, а една третина имаат нереални очекувања дека земјата може да биде примена во европското семејство во следните 5 години.Ова го покажуваат резултатите од истражувањето за перцепциите за ЕУ, кое резултираше со два документа: „Анализа на јавното мислење за македонскиот процес на интеграција во ЕУ (2014 – 2021)“ и „Од пофалби до разочарување: 2021 година Анализа на јавноста мислење за процесот на пристапување на Македонија во Европската унија“, подготвено од Институтот за демократија со поддршка на Фондацијата Конрад Аденауер.

Во заклучоците од анализата се наведува дека наметнатите бугарски барања за укинување на ветото го одредуваат патот на Македонија кон ЕУ. Резултатите од истражувањето покажуваат дека попустите не се прифатливи за две третини или повеќе од испитаниците.

Резултатите од истражувањето покажуваат и дека голем дел од граѓаните не сакаат да ги прифатат бугарските барања, дури и ако тоа значи деблокирање на процесот на евроинтеграции.

Две третини или повеќе од испитаниците сметаат дека Македонија не треба да попушти пред бугарските барања поврзани со историјата (71%), состојбата на јазикот (79%) и правата на Бугарите во Македонија (65,4%)

Најсилна меѓуетничка врска постои во однос на јазикот. Македонците (86,8%) и Албанците (61,4%) не би го поддржале усвојувањето на ова бугарско барање, покажува анализата.

Главниот заклучок од анализата покажува дека во време на намалена доверба во ЕУ без видливи промени во процесот на пристапување во ЕУ, граѓаните се чувствуваат дезориентирани од кога било. На испитаниците им е сè потешко да идентификуваат потенцијален сојузник на земјата, што покажува зголемена конфузија меѓу населението, се вели во студијата.

Има значителен пад во процентот на отворено евроскептични испитаници и постои меѓуетничка разлика во поддршката за членство во ЕУ меѓу двете најголеми етнички заедници во земјата, Македонците и Албанците. Екстремно висок процент на етничките Албанци – 82%, го поддржуваат членството на РС Македонија во ЕУ наспроти 63% од етничките Македонци.


80% од населението му придава одредена важност на процесот на пристапување во ЕУ. Речиси 40% од испитаниците се убедени дека земјата е подготвена за членство, што е одраз на недостигот на информации за процесот на пристапување. Повеќе од една третина од населението смета дека земјата нема никаков напредок во пристапниот процес во однос на 2020 година, покажува анализата.

Македонците се попесимисти од Албанците за напредокот на процесот на пристапување во ЕУ во изминатата година. Во најголем дел, 43% ги обвинуваат пречките поставени од соседните земји-членки на ЕУ за неуспехот да постигнат напредок во процесот на пристапување и дека не се членки на ЕУ. Повеќе од една третина од населението им дава приоритет на внатрешните фактори како причина за недостигот на напредок во процесот на пристапување.

Ова покажува и е показател дека населението нема информации за патоказот и временската рамка на процесот на пристапување.

Очекувањата за подобрување на животниот стандард преку членството во ЕУ остануваат најчест фактор за поддршка. Економскиот развој, намалувањето на невработеноста, квалитетот на животот и подобрувањето на инфраструктурата се сметаат за клучни области на кои членството во ЕУ ќе има позитивно влијание.

Факторите како идентитетот и вредностите остануваат доминантни причинители на евроскептицизмот. Незадоволството од уставните измени на земјата, културните закани по националниот идентитет и губењето на суверенитетот беа наведени како важни причини за одлуката на испитаниците да не го поддржат членството на Македонија во ЕУ.

Соединетите Американски Држави се перципирани како највлијателен странски фактор во Македонија (45,1%). На второ место со 19% се испитаниците кои одговориле „не знам“.

Согледаното влијание на ЕУ во земјата падна на најниско ниво во последните две години, од 44,8% во 2019 година на 9,5% во 2021 година. Само неколку Македонци ја гледаат ЕУ како највлијателен ентитет (7,8%). %).

53% од испитаниците не ја гледаат Евроазиската унија како алтернатива на ЕУ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Маричиќ: Должност ни е да дадеме шанса…

Вицепремиерот за европски прашања, Бојан Маричиќ, во вечерашното…

Османи: Особено ги ценам француските напори за…

Остварена средба со висока делегација од француското…

Македонија се соочува со негативни демографски трендови

Актуелните демографски трендови во РС Македонија не…

Османи: Претставена е успешната приказна на Македонија…

Руската агресија, исфрлањето на Русија од Организацијата…

Политиката и економската ситуација ги бркаат младите…

Политичката криза и лошата економска состојба се…