Објавено на:

Одлуката за Македонија ќе се носи во Собрание: Бугарските коалициони партнери настапуваат единствено во однос на македонското прашање

t

Коалицијата имаше многу конструктивен дијалог на темата Република Македонија, го потврди ветувањето што го дадовме дека оваа тема нужно ќе помине низ Народното собрание. Дотогаш ќе ги оставиме дипломатите на МНР кои го бранат бугарскиот интерес.

Ова го изјави шефицата на кабинетот Лена Бориславова по состанокот на коалицискиот совет што се одржа вечерва во Советот на министри, јави репортерот на БГНЕС.

Лена Бориславова рече дека премиерот Кирил Петков се уште не разговарал со претседателот Румен Радев за потребата од свикување на ЗНД на тема РМ.

Ова нема да биде владата и кабинетот што ќе го предаде бугарскиот национален интерес. Апсолутно стоиме зад идејата за широка поддршка доколку има чекори за PM, рече Лена Бориславова.

На прашањето на БГНЕС дали за време на Советот е забележан некаков напредок во односите со РМ во изминатите шест месеци, Бориславова рече: МНР работи и она што е објавено е дека коалицијата ќе дејствува заедно во оваа фаза. Нека работат експертите и нека го најдат најдобриот начин да го заштитат бугарскиот интерес.

Бориславова рече дека владата разговарала за тоа како да ја подобри законодавната активност и нејзиното работење.

Важно е да има ажурирање на буџетот, рече Бориславова и нагласи дека тоа е неопходно за да може да се спроведат антикризните мерки што ги најави Владата.

Одредивме рокови до кога треба да се достави ажурирањето на буџетот до Народното собрание, рече Лена Бориславова. Ова треба да се направи до крајот на јуни.

Од 6 до 10 јуни ќе се обидеме да ги разгледаме на комисија измените на законот за буџет на прво читање, како и буџетите на социјалното осигурување и на Фондот за здравствено осигурување, рече Бориславова.

Друга важна тема, според шефот на кабинетот вечерва, бил Планот за закрепнување и одржливост. До крајот на оваа година, 47-то Национално собрание мора да усвои повеќе од 20 законски измени, рече таа, опишувајќи ги како општествено чувствителни, кои влијаат на долго одложуваните реформи.

Се договоривме на следниот коалициски совет сите да размислат какви се законските измени и за да не се загубат европските фондови, додаде Бориславова.

За бугарскиот „Магнитски“ Лена Бориславова рече дека има многу почетна работна група на оваа тема и не е засегната од советот.

Се разгледуваат многу различни верзии на законот. Она што протече во медиумите е предлог-закон за кој не сум видел нацрт, така што претпоставувам дека Министерството за правда ќе има многу работа пред да го видиме конечниот текст за кој ќе се води политичка дискусија, рече началникот на Персонал Кирил Петков .

Фазата е толку почетна што нема конкретен текст за дискусија. Не е чудно што се работи на предлог-закон со кој се воведуваат списоци за забрана од страна на ЕК, но се шпекулира колку се проширува неговиот опсег и до кој степен се воведуваат други ограничувања за лица надвор од овие списоци, додаде Бориславова.

Шефот на кабинетот резимираше дека вечерашниот коалициски совет бил еден од „најпријатните“ и најплодните совети што се одржале досега, додавајќи дека коалицијата е решена да работи уште подобро заедно.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Петре Шилегов знаел за рамковните вработувања во…

Отстранувањето на речиси 40 лица од платниот…

Ванковска: Технички секретар во АЕК со завршено…

На огласот за работна позиција технички секретар…

Големо намалување на горивата, ова се новите…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги…

И бурекот ќе стане луксуз: Една четвртина…

И лебот станува луксуз за граѓаните. Во…

За влез во државата се чека околу…

Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор…