Објавено на:

Од „славо-бугарската историја“ Бугаринот повторно ја открил татковината – од Дунав до Тракија и Македонија: Нема крај на скандалозните изјави на Радев

t

Бугаринот од страниците на „Славо-бугарска историја“ на Паисиј Хилендарски повторно ги открил географските граници на својата татковина – од Дунав до Тракија и Македонија. Ова го изјави претседателот Румен Радев, јави дописникот на БГНЕС од Банско.

На плоштадот „Вазраждане“ во Банско, претседателот му оддаде почит на Св. Паисиј Хилендарски по повод 300-годишнината од неговото раѓање и 260 години од пишувањето на „Славо-бугарската историја“.

Славо-бугарската историја го отвори хоризонтот за нашето духовно будење и културна преродба“, истакна Радев во својот говор.

Тој истакна дека не знаеме многу за животот на „Светогорскиот монах, кој се посветил на Бога и на Татковината“.

„Паисиј имаше друга мисија. Во најмрачните времиња на нашиот народ – времиња на угнетување, заборав и безнадежност, да ја запалиме искрата на знаењето и просветлувањето и да го извадиме бугарскиот народ од безвременост и неработење“, рече Радев.

Според него, духовното дело на отец Пајсиј го подготвило теренот за борба за црковна самостојност и национално ослободување, неговата историја е своевидна програма на бугарската преродба.

„И денес“, славо-бугарската историја „е жива, се памети и ќе се памети… оваа приказна зборува не само со разум, туку и убедува со огнени чувства што го допираат секое бугарско срце. Оваа приказна е напишана со страст, љубов кон татковината и непоколеблива омраза и гнев кон отпадништвото и туѓо богослужение, што отец Пајсиј го осудува како најголем грев“, рече претседателот Радев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Радев денеска има разговор во „четири очи“…

Бугарскиот претседател Румен Радев денеска има разговор…

ПЕТКОВ, НЕ ЛETAЈ ВО АВИОНОТ ВО КОЈ…

Пишува м-р Слободан ТОМИЌ Никогаш не сум…

Дали Петков ќе ја посети или не…

По вчерашната средба на бугарскиот политички врв…

Македонците да престанат со фалсификувањето на нашето…

Бугарија е најголемиот поддржувач на европската интеграција…