Објавено на:

ОЕЦД: Економската штета предизвикана од војната во Украина се чувствува ширум светот, а ризиците растат

t

Економската штета предизвикана од војната во Украина се чувствува ширум светот, а ризиците растат и би можеле да ја намалат економската активност и да ја поттикнат и онака високата инфлација, предупреди Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД).

Најважните последици од војната се изгубените животи и хуманитарната криза поврзана со огромен број луѓе под опсада и во бегство, забележува ОЕЦД. Но, растот имаше и голем број економски последици, додаваат тие.

БДП на Украина и Русија е релативно мал, но двете земји се големи производители и извозници на клучни прехранбени производи, минерали и енергија, а војната веќе предизвика значителни економски и финансиски шокови, наведуваат тие истакнувајќи го скокот на нафтата, гасот и цените на пченицата.

Ако цените продолжат да растат, тоа би можело да ја намали стапката на раст на светскиот БДП во првата година за повеќе од еден процентен поен и да предизвика длабока рецесија во Русија, забележуваат тие.

Стапката на инфлација може да се зголеми за 2,5 процентни поени на глобално ниво, а беше висока на почетокот на годината, предупредуваат тие, велејќи им на централните банки да продолжат да се фокусираат на контролирање на инфлациските очекувања.

Цените на енеренсите „скокнаа алармантно“, забележа ОЕЦД, потсетувајќи дека уделот на Русија во глобалното снабдување со природен гас бил 16 отсто, а нејзиниот удел во снабдувањето со нафта бил 11 отсто.

Владите би можеле да го ублажат негативното влијание на конфликтот врз економскиот раст со добро дизајнирани, насочени мерки за фискална поддршка, сугерираат тие, наведувајќи го примерот со оданочувањето на претпријатијата.

Многу влади ќе треба да го ублажат влијанието на високите цени на енергијата на краток рок, да ги прошират изворите на снабдување и да ја подобрат енергетската ефикасност.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Вучиќ: Горд сум што го зачувавме мирот!

Горд сум што успеавме да го зачуваме…

НАТО членките го потрошија своето оружје во…

Две третини од земјите на НАТО го…

Спасовски: Државата и граѓаните се безбедни со…

Со #СДСМ, граѓаните и државата се на…

Кадиров: Целта на специјалната операција е целосно…

Лидерот на Чеченија, Рамзан Кадиров, на апликацијата…

Каде исчезнаа 170.000 Македонци од Пиринска Македонија?

Бугарската ирационална и антимакедонска политика повторно исплива…