Објавено на:

ОН: Кризата со храна ќе предизвика дополнително раселување на луѓето

t

Кризата со храна предизвикана од војната во Украина ќе принуди многу луѓе во сиромашните земји да емигрираат, што дополнително ќе го зголеми глобалниот број на раселени, кој моментално е на рекордно високо ниво, нагласи шефот на Агенцијата на ОН за бегалци (УНХЦР).

Извештајот на УНХЦР покажа дека до крајот на 2021 година, 89,3 милиони луѓе биле присилно раселени ширум светот поради прогон, конфликт, злоставување и насилство. Оттогаш, милиони Украинци се раселени, а порастот на цените поврзан со блокадата на извозот на жито ќе поттикне поголема миграција на други места.

– Ако имате криза со храна над се што опишав, како што се војната, човековите права, климата, тоа само ќе ги забрза трендовите наведени во овој извештај, изјави шефот на УНХЦР Филипо Гранди, опишувајќи ги бројките како „неверојатни”.

– Јасно е дека ако ова не се реши наскоро, влијанието ќе биде доста поразително, додаде тој. Веќе има повеќе раселени лица поради зголемените цени и насилните немири во регионот на Сахара.

Генерално, бројот на раселени лица се зголемува секоја година и сега е повеќе од двојно поголем од 2012 година кога изнесуваше 42,7 милиони.

Гранди, исто така, го критикуваше, како што рече, „монополот” на ресурсите достапни на Украина, додека другите програми за помош на бегалците се недоволно финансирани.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Медведев: ЕУ си пукаше во глава со…

Дмитриј Медведев, заменик-шеф на Советот за безбедност…

Русија ќе ги исполни обврските околу извоз…

Русија е подготвена да ги исполни своите…

ЕУ не ги храни? Третина од Грците…

Секоја недела кафето во Грција има повисоки…

ЕУ не ги храни, Бугарија може да…

Без униформна акција, може да дојде до…

Албанија минатата година увезе 900 тони храна…

Националниот завод за статистика на Албанија објави…