Објавено на:

Официјално: БЕГ остана без лиценца за дистрибуција и снабдување – Владата на потег

t

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на главна седница донесе Одлуки со кои престануваат да важат Одлуките за издавање на лиценца за вршење на енергетска дејност снабдување, односно дистрибуција на топлинска енергија од страна на регулиран производител.

Со овие одлуки ДИСТРИБУЦИЈА НА ТОПЛИНА БАЛКАН ЕНЕРЏИ ДООЕЛ Скопје и СНАБДУВАЊЕ СО ТОПЛИНА БАЛКАН ЕНЕРЏИ ДООЕЛ Скопје повеќе немаат лиценца за вршење на енергетска дејност дистрибуција и снабдување на топлинска енергија од страна на регулиран производител, информираат од РКЕ.

РКЕ претходно донесе одлука и за престанок на лиценцата за производство на топлинска енергија.

Согласно Законот за енергетика, со оглед на тоа дека станува збор за вршење на јавна дејност РКЕ ја известува Владата за овие одлуки, по што треба да се спроведе постапка за избор на вршител на енергетска јавна дејност производство, дистрибуција и снабдување со топлинска енергија. Откако ќе биде извршен изборот, РКЕ ќе издаде соодветни лиценци.

Се до завршувањето на процедурата БЕГ законски е обврзана да ја врши јавната дејност – производство, дистрибуција и снабдување на топлина, по што обврската ќе ја преземе компанијата што ќе биде избрана во постапката спроведена од Владата.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Утре истекува рокот за понуди за наследник…

Утре до 13 часот завршува рокот за…

Бислимовски: Сметките за август на БЕГ се…

Граѓаните на градот Скопје да бидат спокојни,…

Ништо од намалувањето? БЕГ нема правна основа…

Владата сѐ уште не ги исплатила субвенциите…

БЕГ наплати 553.000 евра дивиденда од фирмата…

Скопјани постојано се жалеа на ладни радијатори…

Официјално: БЕГ остана без лиценца за дистрибуција…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги…