Партијата помила од платата: Дали директорите на образовните институции ќе го бојкотираат генералниот штрајк?

t

Имаме коректна комуникација со министерот за образование и наука, но ако до 15 март не го добиеме бараното покачување на платата, ќе ја прекинеме наставата со генерален штрајк, изјави за „Слободен печат“ првиот човек на СОНК, Јаким Неделков.

Најниската плата на еден наставник е 24.500 денари, а со покачувањето кое го бара СОНК оваа сума би се искачила на повеќе од 40.000 денари.


Тој повикува на единство помеѓу наставниците без разлика од која политичка партија се, а директорите ги повикува да не го бојкотираат шрајкот.

Доколку не се реши проблемот до 15 март, Советот на СОНК ќе донесе одлука врз основа на постигнатите резултати. Сметам дека наставниците се сплотени без разлика на политичките партии. Од директорите очекувам сè, дури и притисок врз наставниците, но ако го направат тоа, ќе биде срам за нив, изјави Неделков.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Апсурд на македонското образование: Едвај положиле приемен…

Во гимназијата „Орце Николов“ оваа учебна година…

Завршува електронското пријавување за упис во средно,…

Електронското аплицирање за упис во средно образование…

“Некој треба да си ја чукне главата”:…

Дипломираните студенти, во кои инвестира државата ни…

Директори и членови на УО земале поголеми…

Премиерот Димитар Ковачевски, говорејќи за потребата од реформа…

Речиси 19.000 лица се неписмени, повеќе од…

Државниот завод за статистика, во согласност со…