Пораснаа цените на нафтата на светските берзи

t

Цените на нафтата на меѓународните пазари во понеделникот пораснаа поради послабиот курс на американската валута, откако малку се урамнотежија стравувањата на вложувачите во врска со недоволната понуда со нивните очекувања дека ќе растат американските каматни стапки притиснати од слабиот економски раст и последично и побарувачката за горива.

Цената на барелот на лондонскиот пазар во понеделникот порасна за 79 центи во однос на претходното затворање на пазарот, на 103,99 долари. Со барелот на американскиот пазар се тргуваше по 82 центи повисока цена, од 95,52 долари.

Терминските цени на нафтата беа нестабилни последните седмици додека трговците балансираа меѓу очекувањата на натамошно зголемува на каматните стапки, што би можело да ги ослабе економските активности и со тоа да го намали растот на глобалната побарувачка на горива, и стравот дека понудата на нафтата не е доволна поради нарушувањата во тргувањето со руската нафта по западните санкции.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Русија веќе нема да истражува нафта кај…

Руската компанија „Новатек“ планира да се повлече…

Падна цената на нафтата на светските берзи:…

Цените на нафтата од утрово паѓаат. На…

Нов пад на цените на нафтата на…

Цените на нафтата паднаа денеска на меѓународните…

Цената на нафтата падна под 100 долари…

Цените на нафтата благо пораснаа во средата…

Падна цената на нафтата на светските берзи:…

Цените на нафтата паднаа на 99 долари…