Последна информација од МНР: Уште колку македонски државјани се заглавени во Украина?

t

Министерството за надворешни работи соопшти дека испраќа дипломатска екипа во Украина, и тоа во состав на актуелниот амбасадор во земјата Крум Ефремов, заедно со уште еден искусен конзуларен работник, кои ќе ги водат процесот на терен при асистирањето на евакуацијата на нашите државјани и со нив поврзаните украински граѓани.

Воедно информираме дека досега околу 50 наши државјани ја имаат напуштено Украина, додека 50 се сѐ уште на украинска територија како и нивни членови на семејство украински државјани. Од нив, 25 ги имаат напуштено резидентните места, и во моментов се упатени низ утврдени безбедносни коридори; нивното движење постојано го следиме сѐ до нивното напуштање на земјата, а потoа, нашите амбасади и конзулати од соседните земји ги преземаат сите активности за нивен безбеден трансфер назад кон земјава.


Информираме дека секое движење низ Украина е сериозно отежнато, се одвива по споредни рути кои се преполни, и оттука движењето е бавно.

Министерството за надворешни работи продолжува одблиску да ја следи состојбата и за секоја нова промена соодветно ќе ја информира јавноста.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Русија: Прифаќањето на Украина и Молдавија како…

Русија во петокот рече дека одлуката на…

Германија ќе праќа уште хаубици во Украина

Германската влада планира да ги зајакне артилериските…

Американските дронови нема долго да издржат во…

Додека Вашингтон праќа беспилотни летала „Греј орел“…

Украина обвини пратеник дека работи за Русија

Главната домашна безбедносна агенција на Украина во…

(Видео) Русите вријат – Нашиот татко Бандера!…

„Нашиот татко - Бандера. На социјалните мрежи…