По скратена постапка донесен Предлог-законот за изменување на Законот за Собранието на Република Македонија

t

Собранието попладнево во рамки на продолжението на 59-та седница го донесе Предлог-законот за изменување на Законот за Собранието на Република Македонија, по скратена постапка, во второ и трето читање. Законот беше поднесен од Талат Џафери, Јован Митрески, Арбер Адеми, Горан Мисовски, Никола Мицевски и Панчо Минов.

Претседателот на Собранието, Талат Џафери информира дека овој закон се носи со мнозинство гласови од присутните пратеници, при што мора да има мнозинство од присутните пратеници кои припаѓаат на заедниците кои не се мнозинство во земјава. Со подигнување зелен картон или „за“ гласаа 78 пратеници, еден пратеник гласаше „воздржано“, а ниту не беше „против“. Вкупно 25 пратеници кои припаѓаат на заедниците кои не се мнозинство во земјава гласаа „за“, немаше воздржани и немаше ниту еден „против“.

Со предложените решенија во Законот треба да се постигне делумна административна самостојност на Службата на Собранието што ќе се изрази преку воспоставување на интерни постапки за донесување на актите за внатрешна организација и систематизација на работните места, Годишниот план за вработување на кој согласност ќе дава Буџетскиот совет на Собранието и поединечните финансиски согласности за нови вработувања за кои согласност ќе дава претседателот на Собранието.

Џафери информира дека пратениците Арбер Адеми, Јован Митрески, Арта Билали – Зендели и Лидија Тасевска го повлекле Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за надворешни работи, по скратена постапка, со што констатираше дека е исцрпен дневниот ред и дека 59-та седница е завршена.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Реакции за казната на Крмов: Во парламентот…

Македонската јавност со многу коментари го дочека…

Левица: Деловникот на СДС-ДПМНЕ-ДУИ ја озаконува неуставната…

Крајно штетниот Деловник, кој го изгласа здружената…

Почна интервјуирањето на 42-та кандидати за новиот…

Собраниската Комисија за прашања на изборите и…

Столтенберг: Тука ги јадев моите први полнети…

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска…

КОМЕДИЈА! Мастика заглавена во уредот за отчукување…

Настаните во Собранието стануваат потензични но и…