Првпат во историјата: Кинескиот јуан го надмина еврото во обем на тргување!

t

За прв пат во историјата: Кинескиот јуан го надмина еврото

Кинескиот јуан го надмина еврото во обем на тргување на Московската берза (MOEX) за прв пат во историјата, покажаа податоците за тргувањето во петокот.

Според податоците, обемот на тргување на кинеската валута во петокот изнесувал 908 милиони долари. Во меѓувреме, обемот на трговската размена со еврото едвај надмина 705 милиони долари. Исто така, втор последователен ден, обемот на тргување со јуани на MOEX надмина 50 милијарди рубљи, додека во првата половина на јули, обемот на тргување со јуани во просек изнесуваше 516 милиони долари дневно.

Сепак, јуанот не успеа да го надмине американскиот долар, а обемот на тргување со долари достигна 2,1 милијарди долари во петокот.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Огромен раст на вредноста на доларот, еврото…

Според средниот курс на Народбата банка на…

Вртоглав пад на еврото во однос на…

На светските пазари вредноста на доларот во…

Курсна листа на НБРМ: Еврото повторно го…

Според податоците на Народната банка на Република…

Првпат во историјата: Кинескиот јуан го надмина…

За прв пат во историјата: Кинескиот јуан…

Курсна листа на НБРМ: Видете колку чинат…

Според средната курсна листа на Народната банка,…