Продуктивна средба на Историската комисијата, постигнат напредок и согласност за одредени прашања

t

На 24 и 25 февруари во Софија се одржа 17-тата средба на Заедничката мултидисциплинарна експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Република Македонија и Република Бугарија.

Средбата помина во конструктивна и отворена атмосфера, што придонесе за постигнување на одреден напредок во работата на Заедничката комисија.


Во рамките на Заедничката седница на Владите на Бугарија и Македонија, кое се одржа на 25 јануари, копретседавачите на Комисијата проф. Драги Георгиев и проф. Ангел Димитров постигнаа согласност за организирање три средби до крајот на месец мај. Членовите на Комисијата ја потврдија посветеноста за одржување на активен дијалог.

Се планира следната средба на Комисијата да се одржи кон крајот на месец март или почетокот на април во Скопје.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

На територија на град Скопје изречени се…

На територија на град Скопје изречени се…

Петков: Долгорочно гледано Македонија треба да биде…

Долгорочно гледано Македонија треба да биде дел…

Г7 ги пофалија Македонија и Албанија: Имаме…

Групата седум индустриски развиени земји ги пофали…

Државјанка на Косово: Македонија не ми дава…

Фидрије Далипи, косовска државјанка која 14 години…

Османи за Шведска и Финска: Македонија ја…

Македонија ја поддржува политиката на отворени врати…