Објавено на:

Родителите бараат суспензија на директорот, психологот и педагогот во белградското училиште „Владислав Рибникар“

t

Родителите на учениците од VII/2 клас од Основното училиште „Владислав Рибникар“, кои ги претрпеа најтешките последици од трагичното пукање на 3 мај, испратија писмо до Министерството за образование во кое бараат итно суспендирање на директорот на училиштето, училишниот психолог и педагог.

Во писмото наведуваат дека бараат „итна и без натамошно одлагање суспензија на директорката на ОУ „Владислав Рибникар“ Снежана Кнежевиќ до завршување на истрагата и утврдување на нејзината лична одговорност за трагичниот настан што се случи и последователниот третман на учениците и родителите VII/2 одделенија“.

Тие бараат и итна суспензија на училишниот психолог Лидија Макшиќ и училишниот педагог Јелена Вујичиќ, до завршување на истрагата и утврдување на нивната лична одговорност за трагичниот настан.

Тие ги повторија барањата изнесени претходно: реконструкцијата на трагичниот настан и статусот на истрагата во врска со него да се спроведе целосно и до крај, а заинтересираните страни да бидат информирани за тоа во согласност со законот; што ќе биде со момчето и каков е статусот на неговите родители бидејќи постои голем страв дека ќе биде на слобода; што и како, освен обезбедување на средства, конкретно ќе се преземе во врска со предложеното реновирање на просториите на училиштето.

Тие го повторуваат и барањето да се утврди „што конкретно е направено или ќе се прави во врска со нашето барање за утврдување на одговорноста на лицата кои јавно го објавија списокот со имињата на децата од одделението, кој го обиколи светот, како и фотографиите на родителите и децата и дека поради ваквата постапка одговорните треба да се санкционирани согласно закон“.

Побараа и „определување на лице или група на лица од надлежните органи за директна комуникација и координација на активностите со родителите од VII/2 одделение поради нивните специфичности“.

Исто така, бараат изготвување и усвојување на посебна наставна програма и програма за завршување на седмо и присуство во осмо одделение за VII/2 клас, вклучително и полагање на средното образование.

Родителите во допис до Министерството за образование бараат и изработка на медицинска документација за учениците и родителите кои се на психотерапија, а по посебно барање на секој од родителите.

На кој начин и да се регулира интеграцијата на преживеаните ученици, ние, родителите и децата од VII/2 одделение, бараме сите преживеани ученици од нашето одделение да се вратат недопрени во својот колектив, без разлика колку ученици има и без додавање ученици од други паралелки, се наведува во дописот.

Бараат „преземање мерки за откривање, евентуално гонење и судење на сторителите кои испраќаат закани до децата преку социјалните мрежи, со цел сузбивање и натамошно спречување на овој вид активност“.

Родителите од VII/2 се оградија од јавното говорење и други постапки на претседателот на Советот на родители на училиштето, Игор Ѓорѓевиќ.

Во писмото родителите наведуваат дека биле „приморани да укажат на големите пропусти и некооперативност на училишната администрација, пред се директорката Снежана Кнежевиќ, а делумно и претседателот на Советот на родители, Игор Ѓорѓевиќ“.

Како што наведоа, тоа се рефлектира во следново: „Речиси постојано избегнување на навремено и точно информирање на родителите од VII/2 одделение што преземаат училиштето и надлежните органи по овие и други прашања, туку оваа информација е добиени од медиумите“.
Тврдат и дека директорот на училиштето избегнува писмена комуникација со родителите, „иако родителите поставувале одредени прашања и предлози писмено – по електронска пошта“.
Тие наведуваат и дека пропустите на училишната администрација се рефлектираат во „непостоење јасен план и програма за работа со учениците и родителите, барем во следните два до три дена, но зошто да не и на неделно ниво“.

Тие го сметаат за неодговорно „јавното појавување во медиумите на претседателот на Советот на родители Игор Ѓорѓевиќ без одобрение на Советот на родители и согласност на родителите од VII/2 одделение“.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

ЕУЛЕКС му одговори на Петковиќ: Немаме извршен…

ЕУЛЕКС го прими барањето на директорот на…

УЖАС: Скопјанец ја малтретирал сопругата со нож!

Сопругот ја малтретирал својата 30 годишна жена…

Заев рамо до рамо со Ковачевски на…

Екс лидерот на СДСМ и екс премиер…

(Видео) Мециновиќ за евентуална коалиција со СДСМ:…

Со фашисти не се преговара, кратко и…

(Видео) Мециновиќ: Со Левица на власт Македонија…

Левица ќе води поинтелигентна политика, Македонија ќе…