Објавено на:

Румен Радев ја “подбра” бугарската влада за неплаќањето во рубљи: Чии интереси застапувате? Зошто само Бугарија и Полска се исклучени од рускиот гас?!

t

Претседателот на Бугарија ја прашува Владата: Чии интереси застапувате?

Бугарскиот претседател Румен Радев ја коментираше ситуацијата откако Гаспром ја прекина испораката на гас за Бугарија и Полска бидејќи не ги подмириле своите обврски во рубљи, прашувајќи ја владата како има намера да обезбеди сигурност во снабдувањето.

„Зошто гасот е исклучен само во Бугарија и Полска? Дали ќе ги исклучи Австрија и Германија и како тие ја обезбедуваат нивната енергетска безбедност? Како плаќаат бензин? Дали се резервирани капацитети од Грција или некои други земји? „Економската војна се засилува и ризиците за Бугарија во секој момент се зголемуваат“, рече Радев.

Тој изрази незадоволство од тоа што претходната влада инвестирала во „Турски поток“: гасоводот ги задоволува интересите на сосема различни земји кои бесплатно транзитираат низ Бугарија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Радев денеска има разговор во „четири очи“…

Бугарскиот претседател Румен Радев денеска има разговор…

ПЕТКОВ, НЕ ЛETAЈ ВО АВИОНОТ ВО КОЈ…

Пишува м-р Слободан ТОМИЌ Никогаш не сум…

Дали Петков ќе ја посети или не…

По вчерашната средба на бугарскиот политички врв…

Македонците да престанат со фалсификувањето на нашето…

Бугарија е најголемиот поддржувач на европската интеграција…