Руската православна црква планира да го прошири влијанието во Африка

t

Руската православна црква планира да го зајакне своето присуство на африканскиот континент, изјави патријаршискиот егзарх на Африка, митрополитот Леонид.

„Таму одевме долго време, засекогаш, без оглед на развојот на настаните“, рече митрополитот во Москва, зборувајќи за присуството на РПЦ во Африка.

Тој посочи дека училишта, старечки домови, градинки и клиники ќе се градат на места каде што е присутна Руската црква во Африка под нејзино покровителство.

„Колку што ќе ни дозволат нашите финансиски можности, бидејќи сето тоа се доброволни прилози на луѓе кои не се рамнодушни кон судбината на африканскиот континент“, објасни митрополитот.
РПЦ ќе развие и монашки заедници во Африка.

„Веќе има млади мажи и жени кои би сакале да се приклучат на монашките општини затоа што, за жал, нашите браќа во Христа од грчката црква обрнале малку внимание на тоа, а како што знаеме, монаштвото е клучно упориште на секоја црква, нејзиниот иницијатор и Срцето.“

Срдечно ќе го пречекаме секој човек кој сака да работи на африканскиот континент. За нас тоа е историја, а сега заедно ја коваме таа историја и ја пишуваме со свои раце“, рече митрополитот г.
Во 2019 година, патријархот Александриски и цела Африка Теодор II ја призна расколничката православна црква на Украина.

Многу свештеници на Александриската патријаршија, чија канонска територија е Африка, не се согласија со таа одлука и изразија желба да се преселат во Московската патријаршија.

На крајот на декември 2021 година, нивната желба беше исполнета – Синодот на Руската православна црква ја објави одлуката за создавање Патријаршиска егзархија во Африка. До денес, 150 африкански свештеници од 12 земји на континентот се приклучија на РПЦ.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Африка повторно врие: Сиера Леоне воведе полициски…

Сиера Леоне воведе полициски час низ целата…

Лавров ги обвини западот и САД дека…

Трнливото прашање околу израелско-палестинското насилство треба да…

Руските компании се сериозно заинтересирани за работа…

Сериозен е интересот на руските компании за…

Врховната рада усвои предлог-закон за забрана на…

Со 267 гласови „за“ и 15 „против“…