Објавено на:

Рускиот претседател на Академијата на науки: Пандемиjaта завршува годинава

t

Пандемијата на корона вирусот ќе се превтори во сезонска епидемија слична на грипот од 2022 година, изјави претседателот на Руската академија на науките (РАС), Александар Сергејев.

„Очекувам дека пандемијата Ковид 19 од 2022 година ќе влезе во режим на сезонска епидемија налик онаа на грип“, истакна претседателот на РАС.

Тој ја спореди нашата сегашна ситуација со 1960-тите, кога епидемијата на грип во Хонг Конг имаше сериозни последици и остави голем број тешко болни луѓе.

„Но, се направени вакцини и лекови и живееме со грип 60 години, речиси сме навикнати. Она што се случува со Ковид е во извесна смисла слична ситуација. Сериозна епидемија е, прво владееше страв, но направивме вакцини и веќе се појавуваат лекови. „И ако има добри, сигурни протоколи за употреба на лекови, ќе започнеме и на оваа болест да гледаме како на грип“, заклучи Сергејев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Државен завод за ревизија откри: Министерството за…

Над 18,6 милиони евра се офајдиле приватните…

Бајден вели оваа пандемија не е завршена..

Оваа пандемија не е завршена. Денеска одбележуваме…

Ќе се формира регионална академија за сајбер…

Американскиот универзитет на Европа – ФОН во…

Ковид биланс: 370 новозаразени – 51 реинфекција

Министерството за здравство информира, согласно податоците од…

Досега во Македонија биле направени скоро ДВА…

Министерството за здравство информира, согласно податоците од…