Објавено на:

“Сакаат пак да бидат робови”: Реакции во Русија за одлуката да се забрани прелет на авионот на Лавров над Македонија, Бугарија и Црна Гора

t

Повторно сакаат да бидат робови: Како гледаат на потегот на Подгорица, Софија и Скопје во Русија?

Според руските експерти, одбивањето на Бугарија, Црна Гора и Македонија да го пропуштат авионот на рускиот министер за надворешни работи на пат за Србија е потврда за зависноста на тие земји од западните центри на моќ и тажен пример за нивната неблагодарност кон Русија.

Рускиот експерт Дмитриј Евстафјев, предавач на Економскиот колеџ, смета дека за одлуката на Подгорица, Скопје и Софија вреди да се жали.

„Црногорците имаат една поговорка: Нè има милиони со Русите, два камиони без Русите. Па, ајде сега да имаме два камиони. Ќе ги пуштиме и ќе ги погледнеме тажно. Достоевски напиша дека Русија не може да најде поголеми мразители од сите оние словенски племиња што ги ослободила. Сакаат пак да бидат робови и што да правиме. Очигледно беа среќни во нивното ропство под Турците, Австријците, Германците. Им дадовме можност да бидат одговорни за својата судбина, а еве како го искористија тоа право“, иронично забележува Јевстафјев.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Петре Шилегов знаел за рамковните вработувања во…

Отстранувањето на речиси 40 лица од платниот…

Ванковска: Технички секретар во АЕК со завршено…

На огласот за работна позиција технички секретар…

Украинската државна нуклеарна агенција тврди дека Русија…

Украинската државна нуклеарна агенција Енергоатом тврди дека…

Големо намалување на горивата, ова се новите…

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги…

И бурекот ќе стане луксуз: Една четвртина…

И лебот станува луксуз за граѓаните. Во…