Самоил бил даден уште во 2019-та?! Ковачев: Да го прифатеше Скопје постигнатото во 2019 година за Самуил, немаше да има вето!

t

Доколку веднаш се соопштеше одлуката на историската комисија за Цар Самуил од 2019 година, како и ако се најде слична одлука за Гоце Делчев, ниту Рамковниот став на Бугарија, ниту последователното одложување на почетокот на преговорите не би се постигнати. За жал, изјавите како оние на Стево Пендаровски тогаш, па и денес, не само што не помагаат, туку и го кочат европскиот развој на Република Македонија.

Ова го изјави бугарскиот европратеник Андреј Ковачев по повод последните политички коментари во соседна Република Македонија, пишува БГНЕС.

„Што се однесува до Цар Самуил, што се однесува до Гоце Делчев, браќата Миладиновци или кој било друг преродбеник или револуционер од Македонија, на светската историографија отсекогаш и било апсолутно јасно дека тие се Бугари и дел од бугарската историја! Доволно е да се отвори која било странска енциклопедија. , различно од онаа напишана во Скопје, на кој било јазик, да се види дека сите „контроверзни“ историски личности и теми се јасно дефинирани и претставени како целосно бугарски“, рече и Ковачев и нагласи:

Признавањето на цар Самуил за бугарски цар и неговиот Кралството како бугарско од македонскиот дел од мешаната историска комисија е несомнено сериозен чекор напред во однос на имплементацијата на Договорот за пријателство и добрососедство од 2017 година и прифаќањето на заедничката историја меѓу Бугарија и Северна Македонија. Верувам дека доколку оваа одлука беше објавена уште во 2019 година, кога беше договорена, како и доколку се најде слично решение за Гоце Делчев, немаше да има ниту Рамковниот став на Бугарија, ниту последователно одложување на почетокот на преговорите. е постигнат . За жал, изјавите како оние на Пендаровски, тогаш и денес, не само што не помагаат, туку и го кочат европскиот развој на РМ.

„Сепак, би сакал да верувам дека, како што предвидува Договорот, протоколите кон него и самата преговарачка рамка, објективизацијата на историјата, промените на наставните програми, официјалните изјави на државните институции, политичарите и јавноста. Многу брзо ќе биде факт Колегите од Скопје и претседателот Пендаровски мора да разберат дека тоа не се некои бесмислени „препораки“, туку задолжителни услови пропишани во преговарачката рамка, кои всушност мора да се спроведат за да продолжи процесот на пристапување во РМ не само за правдата, не само за нас самите, туку најмногу за споменот на нашите заеднички бугарски предци. дома“, рече бугарскиот европратеник.

Ваквиот исказ на европратеникот создава нејаснотии. Дали одлуката за Цар Самоил била донесена уште во 2019-та година но од некоја причина политичкиот врв не ја прифатил или пак се сугерира дека одлуката можеше да се донесе и во 2019?

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ