Санкциите “на апарати”: Гаспром го зголеми извозот на природен гас во Кина за повеќе од 60%

t

„Гаспром“ во првите седум месеци од оваа година го намали производството на гас за 12 отсто во однос на истиот период во 2021 година, објави компанијата и наведе дека го намалила извозот во земјите кои не се дел од поранешниот Советски Сојуз за 34,7 отсто, но пласманот во Кина се зголеми за 60,9 отсто.

„Гаспром“ наведе дека испорачува гас во согласност со потврдените барања, а намалената потрошувачка на гас во ЕУ за 31 милијарда кубни метри е клучниот фактор што го поттикнал падот на глобалната побарувачка за овој енергетски производ.

Според прелиминарните податоци, Гаспром во периодот јануари-јули 2022 година произвел 262,4 милијарди кубни метри гас, што е намалување за 12 отсто или 35,8 милијарди кубни метри во споредба со истиот период лани.

Домашната побарувачка за снабдување на компанијата од системот за пренос на гас е намалена за два отсто или три милијарди кубни метри во наведениот период од 2022 година.

Извозот на гас во земјите надвор од поранешниот Советски Сојуз изнесува 75,3 милијарди кубни метри, што е за 34,7 отсто или 40 милијарди кубни метри помалку во споредба со истиот период во 2021 година.

Во соопштението на Газпром се нагласува дека компанијата испорачува гас во согласност со потврдените барања, пренесува Енергија Балкана.

Извозот на гас во Кина преку гасоводот Моќта на Сибир продолжува да расте според долгорочниот билатерален договор меѓу Гаспром и ЦНПЦ. Порасна за 60,9 отсто во првите седум месеци од 2022 година.

На пример, во јули испораките на гас редовно ги надминуваа договорените дневни количини, а дневниот извозен рекорд беше соборен три пати.

Намалената потрошувачка на гас во ЕУ беше клучен фактор што го поттикна падот на глобалната побарувачка.

Според првите прелиминарни проценки и достапните тековни податоци, светската побарувачка за гас во првите седум месеци од 2022 година била за околу 35 милијарди кубни метри помалку во споредба со истиот период во 2021 година.

Во 27-те земји на Европската унија, потрошувачката на гас е намалена за 31 милијарда кубни метри во наведениот период од 2022 година.

Според Гас Инфраструктура Европа (ГИЕ), резервите на гас содржани во подземните складишта на гас во Европа се исполнети за 42,8 милијарди кубни метри до 30 јули.

Како што е наведено, компаниите ќе треба да инјектираат уште 29,6 милијарди кубни метри гас во UGS (подземни складишта за гас) за да ги доведат до нивоата забележани на почетокот на периодот на повлекување 2019-2020 година.

Во меѓувреме, некои европски земји, како Германија и Белгија, увидоа дека количините на гас повлечен во одредени денови во јули се поголеми од количествата вбризгувани во нивните фабрики UGS, соопшти Гаспром, пренесува Танјуг.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Полјански за воената операција на Русија: Можеме…

Полјански за специјалната операција: Може да биде…

Централната банка на Русија почнува со етапно…

Централната банка на Русија откри дека започнала…

Македонија не е меѓу нив – Путин:…

Русија високо ги цени своите сојузници и…

На раб на катастофа: Експлозии одекнаа во…

Неколку експлозии одекнаа во близина на нуклеарната…

Захарова: На САД не им успеа да…

Плановите на САД да ја изолираат Русија…