Светската економија пред колапс! Што сакаше да каже Кристин Лагард?

t

Претседателката на Европската ценатрална банка го испеа опелото на доларот и го предвиде крајот на светот во економска смисла – дали знае нешто што ние не знаеме?!

Длабоко во шумите на Вајоминг, претходниот месец Кристин Лагард, претседателката на Европската централна банка, стоеше пред голема публика од елитни банкари и гувернери на централни банки и лабаво го предвиде колапсот на доларот и глобалниот финансиски поредок. Облечена во црно црвена комбинација додека зборуваше на англиски со француски акцент сите во салата слушнаа колку нејзиниот драматичен говор звучи застрашувачки.

Има повеќе сценарија каде ние може да видиме фундаментална промена во природата на глобалните економски односи, кажа Лагард на средбата на банкарите на годишната конференција во Џексон Хол, Вајоминг. Претпоставката која долго ја имавме за нашето технократско менаџирање на економскиот глобален поредок се руши пред нашите очи. Светот, рече таа, набрзо може да влезе во нова ера каде старите регулативи и правила за водење економија ќе престанат да постојат и ќе бидат заменети со нови правила диктирани од други центри.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Светската економија пред колапс! Што сакаше да…

Претседателката на Европската ценатрална банка го испеа…

Лоши вести од ЕЦБ 10-ти пат по…

Европската централна банка денес соопшти дека на…

Драстичен пад на доларот, зајакна еврото!

На глобалните пазари, вредноста на доларот во…

Левица: Нема класно без национално ослободување!

Нема класно без национално ослободување порачаа од…

Огромен раст на вредноста на доларот, еврото…

Според средниот курс на Народбата банка на…