Објавено на:

Светските економисти ја открија мистеријата: Зошто рубљата расте и покрај сите санкции?

t

Откако изгуби речиси половина од својата вредност во март поради санкциите на Западот, руската валута забележа извонредно закрепнување, зајакнувајќи до нивоа што не се забележани во повеќе од две години. RT разговараше со Сергеј Копилов, помлад партнер во консултантската компанија BSC и водечки истражувач на Рускиот економски универзитет Плеханов, за да открие што се крие зад отпорноста на рубљата.

Според истражувачот, Западот не ги исполнил своите обврски кон Русија кога ги замрзна средствата на централната банка на земјата. „Ова е укинување (нешто како култура на откажување) на правилата на меѓународните финансиски односи засновани на глобални замени за вкупен принос, редистрибуција на ризикот, гаранции за правата на сопственост и распределба на сењиорација“.

Токму овие правила го определија стариот девизен курс на рубљата и пристапите кон неговото воспоставување на кои сме навикнати, рече експертот, додавајќи дека тие правила „повеќе не важат“.

Копилов објасни дека зајакнувањето на рубљата се должи на фактот што таа сега се заснова чисто на извоз и увоз, а нејзината вредност се одредува според паритетот на куповната моќ (ППП). Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја процени PPP на руската валута на крајот на 2021 година на 29,127 рубли за еден долар. Според Биг Мек индексот, таа стапка изнесуваше 23,24 рубљи за долар.
Експертот, исто така, истакна дека пред санкциите, вештачкото слабеење на руската валута беше поддржано со одлив на капитал. Така, во 2021 година, нето-извозот (вишокот на извозот на стоки и услуги над увозот) изнесува 122 милијарди долари. Тие девизни приходи беа искористени за купување странски средства, рече тој.

Во време на санкции и неисполнување на финансиските обврски на Западот кон Русија, овој одлив стана невозможен, рече Копилов. Затоа, 58 милијарди долари добиени од руската економија во првиот квартал „врши притисок“ врз апрецијацијата на рубљата.

„Експертската проценка покажува дека под овие услови, рубљата може да зајакне на ниво од 45 до 50 рубљи за еден американски долар доколку нема корекција во монетарната политика“, заклучува Копилов.

Руската валута од петокот се тргуваше за околу 69 рубљи за американски долар.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Расте притисокот врз Москва: Руската рубља паѓа

Руската централна банка нагло ги зголеми каматните…

„Русија подготвена да преземе улога во новиот…

Русија, заедно со членките на БРИКС и…

Курсна листа на НБРМ: Еве колку чинат…

Според курсната листа на НБРМ средниот курс…

Русија воведува дигитална рубља

Рускиот претседател Владимир Путин го потпиша законот…

Огромен раст на вредноста на доларот, еврото…

Според средниот курс на Народбата банка на…