Се откажуваме и од Македонците во Албанија! Бугарија бара да го изучуваат бугарскиот јазик како мајчин!

t

Професорката Елка Јачева-Улчар на нејзиниот Фејсбук профил објави дека, како што вели таа “тоа не е се’ “, практично Македонија се откажува од македонското малцинство и во Бугарија.

– И тоа не е сЕ, драги гледачи!

Само што го добив од мојот охридски фб-пријател Владо Жура: ,,Во делот за Албанија во рамковната позиција се наведува дека „очекуваме правата на бугарското национално малцинство да бидат максимално загарантирани, вклучително и изучувањето, без административни пречки, на литературниот бугарски јазик како мајчин јазик во регионите традиционално населени со нив, како што се Голо Брдо, Гора, Преспа, Корча, Кукес, Елбасан, но и на кое било друго место на територијата на Албанија каде моментално живеат“.”

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Македонски државјанин уапсен во Албанија!

Албанското МВР уапсило македонски државјанин во албанското…

Македонците од Мала Преспа во Канада ја…

Македонското друштво „Мала Преспа” од Канада ја…

Поздрав од Рама за “Северна”: Албански официјален…

Албанскиот премиерот Еди Рама во обраќањето на…

Бомба од Рама: Косово нема долго да…

Премиерот на Албанија, Еди Рама, на заедничката…

Заеднички седници на парламентите на Албанија и…

По повод 110-годишнината од независноста на Албанија,…