Симптом на Ковид кај децата – Како да го препознаеме?

t

Ненадејно или скоро целосно одбегнување на цврста храна кај малите деца може да биде еден од показателите за развој на ковид -19 а последици од тоа е промена на чувство за мирис и вкус кај малите деца, се наведува во соопшштение на калифорниските лекари.

Ова свое тврдење кое го објавиле оваа недела во списанието Pediatrics каде што опишале дека две мали деца, и двете помали од 18 месеци, кои ненадејно развиле аверзија кон црстата храна е скоро во исто време кога им е дијагностициран ковид-19.

Кога нешто ќе изедат, веднаш после тоа добиле нагон за да ја исфрлат храната.
Едно дете кое во исто време кога развило одбовност кон храната, станало ненадејно чуствително на мирис на било кој миризлив производ што е уште еден знак за слабеење мирисот.

Шест до осум месеци после дијагнозата, двете мали деца почнале да ја поднесуваат цврстата храна, но ниедно во целост не продолжило со внесување на изворните количества.

– Овој одложен и променлив клинички тек кај нашите мали пациенти е во склад со неодамнешните студии на возраните “кои покажуваат дека проблемот со мирисот и вкусот поврзани се со ковид -19“ и можат да се развијат но и да исчезнат, но една третина од пациенти можат да имаат трајни симптоми – рекле лекарите.

Врз база на тие ограничени податоци заклучиле дека аверзија кон храната кај малите деца која сеуште не се покажува доволно “би требало да биде знак дека треба да ги тестираме на присутноста на вирусот SARS-CoV-2″.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Карантин во цела Кина! Огромен број на…

Поради зголемувањето на бројот на заболени од…

Тажна статистика: Од почетокот на војната во…

Најмалку 437 украински деца се убиени, а…

Го прогласуваме за умрено: Пад од 90%…

Бројот на смртни случаи од Ковид-19 нагло…

Осум починати од Ковид-19 минатата недела

Министерството за здравство, повикувајќи се на податоци…

Кај нас е “умрено” ама во Кина…

Кина вчера го пријави својот најголем број…