Објавено на:

Сите ќе не прислушуваат? ЕК утре ќе го објави Законот за “контрола на разговор”

t

Европската Комисија утре се очекува да го објави предлог законот за „контрола на разговор“. Законодавците бараат проверки врз основа на вештачка интелигенција на целата содржина и слики на пораки директно на уредите на корисниците.

Критичарите велат дека ова е напад на дигиталната приватност на кореспонденцијата и води до масовен надзор, пишуваат европските медиуми.

Во среда, на 11 мај 2022 година, се очекува Комисијата на ЕУ да го објави нацрт-законот за таканаречена контрола на разговори. Планирана е проверка заснована на вештачка интелигенција на целата содржина на пораки и слики директно на нашите уреди. Таканареченото скенирање од страна на клиентот би било напад на секоја доверлива комуникација.

Нацртот предвидува целата комуникациска содржина да се испитува директно на нашите уреди и, во случај на сомневање, да се пренасочува. Како едно од оправдувањата се споменува заштита на децата од сајбер насилство и спречување на криминалци и насилници да пристапат до деца.

Несомнено, на жртвите на злоупотреба на деца им е потребна подобра помош, но контролата на разговорот е претеран пристап, лесен за заобиколување и целосно погрешен. Без очекуван успех во однос на вистинската цел, треба да се воведе невидена алатка за следење.


Предложениот закон ќе бара секој уред да ја скенира секоја порака за слики од злоупотреба на деца и криминалци кои контактираат со деца. Доколку таквата содржина се препознае во пораката, таа треба да се препрати директно до контролниот орган или до полицијата.

Не само што масовното скенирање ги напаѓа доверливите комуникации во нивните основи, туку исто така би било неефикасно: криминалците веќе користат канали за дистрибуција кои нема да бидат засегнати од овие скенирања и лесно ќе ги избегнат скенирањата и во иднина:

Сторителите користат јавни хостери наместо месинџерите насочени од комисијата – не само затоа што гласниците се целосно несоодветни за размена на големи збирки датотеки. Тие, исто така, ги шифрираат податоците пред размената.

Само поради оваа причина, планираниот мониторинг нема да го спречи понатамошното ширење на слики од злоупотреба.

Нема доверлива комуникација без доверливи уреди.


Не само новинарите и свиркачите зависат од доверлива комуникација – тоа е основно право и важен камен-темелник на нашата ИТ безбедност. За комуникацијата да биде навистина доверлива, мора да се исполнат два услови:

Вашиот уред мора да има интегритет и не смее да препраќа содржина на трети страни
Шифрирањето мора да биде безбедно, за да не мораме да и веруваме на мрежата
Со тајноста на телекомуникациите и фундаменталното право да се гарантира доверливост и интегритет на системите за информатичка технологија, контролата на разговорот ги надминува двете фундаментални права. Корисниците губат контрола врз тоа кои податоци ги споделуваат и со кого. Ја губат основната доверба во сопствените уреди.

Засега не е јасно кој треба да ги дефинира и контролира алгоритмите и базите на податоци за откривање. Ваков нетранспарентен систем може и лесно ќе се прошири по неговото воведување. Денес е веќе предвидливо дека индустријата за експлоатација на правата ќе биде исто толку заинтересирана за системот како и антидемократските влади. Дотолку повеќе е застрашувачки со каква невиност сега се воведува.


„Вештачката интелигенција“ која проверува за навредлива содржина, исто така, погрешно ќе ја означи содржината како нелегална. Дури и најмалите стапки на грешка би довле до огромни количини на неправилно „препознаени“ и отфрлени пораки: Само во Германија, повеќе од половина милијарда пораки се испраќаат секоја ден Дури и енормно „добрите“ стапки на откривање би довеле до исфрлање на неколку илјади пораки дневно.

Се разбира, веројатноста за пренасочување се зголемува во случај на приватна, целосно легална и консензуална размена на слики меѓу возрасните и младите луѓе. Младите веќе можат да се радуваат на проценката на нивната возраст од инспекциските тела. Вкочанетите грижи за тоа дали нашите пораки ќе протечат, кој ги гледа и колку се безбедни од злоупотреба таму ќе влијае на сите нас, реагираат германските медиуми.

Истовремено, на контролните пунктови ќе се акумулираат планини од неважен материјал и ќе ги спречат полицајците да вршат важна истражна работа. Истражните органи веќе се преоптоварени со податоците што денеска се акумулираат. Истрагите не се успешни, а пронајдените материјали не се ни избришани. Ефикасното елиминирање на овие дефицити би била најважната цел во борбата против злоупотребата на децата. Наместо тоа, Комисијата сака да се потпре на масовниот надзор и ветувањето за спас од „вештачката интелигенција“.

Контролата на разговор во основа треба да се отфрли како фундаментално погрешна технологија.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Тешки биле “муабетите” меѓу Путин и австрискиот…

Разговорите беа „директни, отворени и тешки“, изјави…

Ердоган разговарал со Путин: Рускиот претседател има…

Рускиот претседател Владимир Путин во разговор со…

Путин и Шолц разговараа за Украина: Што…

Германскиот канцелар Олаф Шолц телефонски разговарал со…

Телефонски разговор Ердоган-Путин: Еве за што разговараа

Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган оствари телефонски…