Скандалозна изјава на бугарски историчар: “Северномакедонците” за 15 години ќе исчезнат како нација

t

„Ескалацијата не е запрена одамна, барем 4 години, а ја имаше и претходно, но не беше прикажана затоа што Бугарите беа навикнати да истраат. Можеби ова е една од причините зошто РМ е толку агресивна и дрска, затоа што се навикнати да Бугарите ги голтнат сите работи што им се презентираат.Во секој случај гледам каква е ситуацијата – повеќе од јасно е, во РМ сакаат да ги стават работите на рамноправно, ние провоцираме, но и вие провоцирате“, рече во студиото „Ден ВО ЕТЕР“ историчарот проф. Христо Матанов.

Според него, тие заборавиле едно од основните правила на демократијата – можеби нешто не ви се допаѓа, но мора да го толерирате.

„Очигледно тие што ги искршија стаклата на културните клубови, очигледно првпат фрлаат со камења. Ги гледав. Во Македонија не им е многу важно кој ќе оди на прославите за Гоце Делчев, кој не, но тие се грижат за руската интервенција. И на краток рок конфронтацијата очигледно ќе продолжи, нема индикации дека ќе се намали, тие не ги разбираат аргументите. Цар Борис III е фашист, иако одамна е докажано дека не е, но што им велите на овие луѓе на кои единствен контакт со историјата им е учебникот“, потенцираше проф. Матанов во етерот на Бугарија ВО ЕТЕР.

Тој потсети дека во учебниците пишува дека Бугарите се Татари, фашисти.

„Она што ќе се бара од Бугарија е да реагира навремено и соодветно. Оваа реакција што ја гледаме сега е полу-адекватна, бидејќи не е трајна. Гледаме дека има реакција кога има инцидент, па тој замира, нема потреба да се врати ветото, треба да се реагира како што е сега, но ова треба да биде траен став, бидејќи антибугаризмот е постојан став во РМ, а за 15 години веројатно северномакедонците ќе исчезнат како заедница“, нагласи историчарот.

Проф. Христо Матанов смета дека Албанците ќе ги стопат.

„Ако ги слушате северномакедонските медиуми, ќе видите дека според нив, Европа не поддржува и стои зад нас, а ние мислиме дека Европа стои зад нив. Можеби вистината е некаде на средина, не смееме да заборавиме на еден Во моментот кога сме членка на ЕУ и нашиот збор има поголема тежина. Има колеги кои мислат дека Македонија не сака да влезе во ЕУ“, додаде тој.

Според него, нашиот сосед многу лесно подлегнува на странско влијание.

„Нивната политика е да се држат за северномакедонскиот идентитет, тој се негува на поинаков начин – преку учебниците по историја, академската заедница. Немаат друг избор. Многу е тешко да се разбие овој стереотип што се подметнува со години. Во Македонија српското влијание ќе има повеќе од 100 години. Бугарија е изолирана од овие процеси“, објасни Матанов.

Ова не е прва скандалозна изјава на Матанов и општо на неколкумина бугарски историачи кои ја претпопуваат историската вистина дека Бугарија била фашистичка држава која ги направила најголемите ѕверства во Македонија.

Како што вчера кажа и претседателот Пендаровски, во слободно време можат да се прошетаат во Ваташа, да ги видат резултатите од нивните “административци”, а најголемите колежи во Македонија се случувале од 1941 до 1944 година.

Очекуваме соодветна реакција од МНР за ваквите изјави, особено за нагласување на терминот “северномакедонци” и северномакедонска култура.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Украина бара од Бугарија да ѝ даде…

Украина ја охрабрува Бугарија да ги даде…

Минималната плата во Бугарија следната година ќе…

Од следната година се очекува минималната плата…

Молотов коктел фрлен врз црква во Бугарија

Груб напад врз црква во Варна. Маж…

Милков: Во Македонија владее неказнивост и сите…

Откако францускиот предлог беше прифатен од РМ,…

Бугарија: Македонија ограничува основни човекови права и…

Министерството за надворешни работи на Бугарија "со…