Скандалозна изјава на директорот на АХВ, Бабовски контра цела Влада: Храна ќе има, ама народот може да остане гладен заради високите цени

t

Храната ќе ја имаме, но може да се случи народот да биде гладен поради високи цени, изјави директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски.

Зголемувањето на цената на прехранбените производи од животинско потекло, посочи дека е поради тројно повисоките цени за храната за животни на светските берзи.

-Веќе има повик од Министерството за земјодлество за нови концесии, за да не остане необработено земјоделското земјиште, а и храната да биде безбедна, рече Бабовски.

Инаку, Агенцијата за храна и ветеринарство пред велигденските празници врши засилен мониторинг на продажните места за месо и јајца.

– Увозот на храна во државава е контролиран од страна на нашите инспекциски служби и економските оператори, кои се занимаваат со трговија со прехранбени производи на пазарот неможат да постават небезбеден производ. Целосно се контролира узвозот на храна, преку мониторинг програма за секојдневна контрола, изјави Бабовски.

Извор: Фокус

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Русија ќе ги исполни обврските околу извоз…

Русија е подготвена да ги исполни своите…

ЕУ не ги храни? Третина од Грците…

Секоја недела кафето во Грција има повисоки…

ЕУ не ги храни, Бугарија може да…

Без униформна акција, може да дојде до…

Албанија минатата година увезе 900 тони храна…

Националниот завод за статистика на Албанија објави…

ОН: Кризата со храна ќе предизвика дополнително…

Кризата со храна предизвикана од војната во…