Слави Трифонов не дозволува тргање на ветото за “северномакедонците”: Историската вистина и честа на Бугарите не биле на продажба

t

Премиерот Кирил Петков се обидува да го заобиколи коалицискиот договор на тема РС Македонија и да го отфрли бугарското вето без никакви услови. Ова го напиша лидерот на ИТН Слави Трифонов на својот Фејсбук профил.

“Сакам да ти кажам нешто. Ќе го направам тоа како и секогаш – отворено, без затајување и искрено. Без разлика за која партија симпатизирате, без разлика за која партија сте гласале, без разлика дали воопшто сте гласале, има нешто што – како бугарски граѓани – треба да го знаат сите“, напиша Трифонов.

Како што знаете, пред да се формира оваа влада, четирите партии преговараа и потпишаа коалициски договор. Во него, во делот „Надворешна политика“, сите се согласивме дека Бугарија ја задржува сегашната позиција во однос на Северна Македонија. Тоа значи дека почеток на преговорите со Северна Македонија за нивно членство во Европската Унија ќе има дури кога ќе почнат да го спроведуваат договорот меѓу двете земји, потпишан во 2017 година. За жал, премиерот Кирил Петков постојано се обидува да го заобиколи овој договор и без никакви услови да го отфрли ветото на Бугарија. Тој сака да започне преговори со северномакедонците до крајот на јуни, без никакви законски гаранции за почитување на правата на Бугарите во оваа земја. Прецизирам дека тоа го направил без да ги координира своите изјави и постапки не само со дипломатите од МНР, туку и без координација со коалициските партнери, а камоли со Народното собрание“, нагласи Трифонов.

А Бугарија е парламентарна република и бугарскиот парламент има јасен и недвосмислен став по оваа тема. Ставот го потврдија сите пратенички групи на последниот Советодавниот совет за национална безбедност при претседателот.

Дипломатите од МНР, но и луѓето од „Има таков народ“ беа многу изненадени кога странските дипломати изразија чудење што коалициските партнери не знаат што точно ветил премиерот Кирил Петков, со оглед на тоа што има уште три формации во владејачката коалиција. Дури оваа недела странските дипломати сфатија дека во коалицијата нема единствено решение за ова прашање, рече Слави Трифонов.

Ние од „Има таков народ“, како и јас како граѓанин на Бугарија веруваме дека има работи со кои не се тргува. Националната чест и достоинство не се на продажба. Правата на Бугарите во Северна Македонија – исто така. Историската меморија и вистината не се на продажба. Јас така мислам. Се надевам дека и вие така мислите. Ние сме само Бугари. Затоа ние од „Има таков народ“ нема да се согласиме со безусловното и договореното некаде да го укинеме ветото пред Северна Македонија.

И уште нешто. Денеска се зачудив кога дознав дека Кирил Петков си дозволил да направи крајно безобразна, груба и груба квалификација во лична смисла на г-динот Лубомир Каримански, кандидат за гувернер на БНБ. Од почит кон вас, нема да ги цитирам неговите точни зборови. Само сакам да го потсетам дека изборот на шеф на БНБ е во надлежност на Народното собрание, а не на Советот на министри, рече Трифонов.

Почитувани Бугари и драги партнери на коалицијата која моментално владее со Бугарија, времињата се такви што не е вистинско време за нови избори или нови пресврти. Затоа искрено се надевам дека премиерот ќе го ревидира својот однос и кон Северна Македонија и кон изборот на шеф на БНБ. Затоа што тоа се прашања кои ја засегаат не само владејачката коалиција, туку и сите Бугари, ја заврши својата изјава Трифонов.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Грандоманија: Кога Господ зема, зема се

Во пост со наслов „ГРАНДОМАНИЈА“ професорот Љубомир…

Историјата се повторува – еднаш како трагедија,…

НАРЕДНИОТ ЧЕКОР Е...? Зачудувачка е историјата на…

Трифонов доби „HE“ за предлогот за Македонија…

Три партии од владејачката коалиција - Продолжуваме…

Трифонов омекна на јавна сцена, но со…

Претседателот на партијата „Има таков народ“ Слави…