Објавено на:

Следува казна затвор од 5 до 15 години: Официјално бројот на жртви во бугарската фабрика за оружје се искачи на три лица

t

Офиицјално бројот на жртви во експлозијата во фабриката за оружје „Арсенал“ кај Казанлак, Бугарија достигна три лица, информираат бугарските медиуми. Пронајдени се телата на двете жени кои беа исчезнати, соопшти утрово обвинителството на брифинг. Веднаш по инцидентот вчера беше потврдена и смртта на еден маж.

Увидот на местото на несреќата продолжува и денеска. Квалификацијата на делото се менува поради присуство на повеќе од една жртва.

„Во моментов нема начин да се каже причината за несреќата. Работиме на неколку верзии. Меѓу нив има човечка грешка и технички причини“, коментира окружниот обвинител Дичо Атанасов, цитиран од Нова ТВ.

Починатиот маж има 55 години, а двете жени на 53 и 43. Во експлозијата е повредена уште една жена, која има тешка повреда на мозокот, но нејзината состојба е стабилна.

„Починатиот имал осум години стаж во фабриката, едната жена имала девет години во Арсенал, а другата 15“, откри и Атанасов.

Назначени се судско-медицински вештачења на телата, хемиско, експлозивно техничко вештачење и други допрва ќе се именуваат, најави обвинителот. Детално ќе се прецизира и каков е производствениот процес во работилницата на погонот каде што се случи несреќата.

По наредба на главниот обвинител Иван Гешев, истрагата ќе ја води Националната истражна служба. Подготвивме предлог до Апелационото обвинителство-Пловдив предметот да се води под посебен надзор“, рече Атанасов.

Обвинителот соопшти дека истрагата е заснована на преквалификуван и построг текст од Кривичниот законик кој предвидува затворска казна до 15 години. Ова беше неопходно бидејќи жртвите сега се официјално повеќе од една. Прелиминарната истрага е поведена за смрт предизвикана од незнаење или несовесно вршење на занимање или друга законски регулирана дејност што претставува извор на зголемена опасност. Во општиот текст е предвидена казна затвор од една до шест години. Сега ќе се гони за истото кривично дело, но веќе за предизвикување смрт на повеќе од едно лице. Токму оваа одредба предвидува многу построга казна од 5 до 15 години затвор.

Красимир Петров – експерт за оружје и муниција, за БНТ објави дека има три проблеми во однос на работната средина на фабриките за оружје. „Вториот е непочитување на условите за чување на готовиот производ. Третиот проблем е неквалификуваниот кадар. Фабриките не одржуваат постојани работници и кога добиваат голема нарачка бараат нискоквалификувани работници кои не можат да се справат со задачите“, коментира Петров. Според него, брифингот што се дава пред почетокот на работниот ден во фабриките за оружје е без содржина.

„Според податоците дадени од работодавачот, повредениот требало да ја заврши работата која била започната претходниот ден, поточно да направи звучна и светлосна композиција за пиротехнички производи. Од сите активности кои се вршат на територијата на фабриката, ова е една од најбезбедните“. Ова се наведува во официјално соопштение на Генералната дирекција на трудова инспекција на Бугарија. Оттаму информираат дека испратиле стручен тим да им помогне на трудовите инспектори од Управата за трудова инспекција Стара Загора во истрагата.

„Потребното количество смеса за да се заврши нарачката е направено пред физиолошката пауза од 10:00 до 10:15 часот. По паузата, починатите работници морале да ги исчистат просториите. Причините за експлозијата што се случила во подоцнежна фаза, како и за присуството на починатиот работник во просторијата допрва ќе се расчистуваат“, тврдат од ГИТ.

Сите четворица повредени работници имаат валидна лиценца за работа со експлозив. Тие исто така беа информирани за тој ден. Трудовиот инспекторат ги побарал од работодавачот сите потребни документи поврзани со технолошките барања и технолошкиот редослед на работниот процес, како и барањата за безбедност при работа и други документи поврзани со целокупната организација за обезбедување здрави и безбедни работни услови. .

ГИТ тврди дека од 2020 година, трудовите инспектори извршиле 95 случаи. планирани и последователни инспекции во различните операции на компанијата. Пронајдени се 337 предмети. прекршоци од кои 329 бр. за обезбедување здрави и безбедни услови за работа. На работодавачот му се дадени 320 задолжителни рецепти за санирање на прекршоците. Издадени се 11 акти за запирање на машини, работни места, предмети и слично, директно загрозувајќи го животот и здравјето на луѓето. Во шест случаи работодавачот е обвинет за административна кривична одговорност за прекршоци поврзани со безбедноста на трудот.

За 2022 година во „Арсенал“ АД се извршени 20 контроли во кои се констатирани 95 контроли. прекршоци, од кои сите се однесуваат на здравјето и безбедноста при работа. Конкретно, во Погон 4 од 01.01.2022 година до сега се извршени шест контроли.

Обвинителството почнува увид во сите фабрики за оружје во регионот

Апелационото обвинителство – Пловдив нареди да се изврши увид согласно постапката за надзор за законитост во сите претпријатија и места за производство и складирање на оружје, муниција, експлозиви и пиротехнички предмети на подрачјето на апелациониот суд, кој ги опфаќа окрузите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарџик, Смолјан и Карџали. Ова е направено по налог на Тодор Дејанов, апелационен обвинител на градот Пловдив.

Инспекцијата ќе ја извршат шесте окружни обвинителства во регионот – Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарџик, Смолјан и Карџали, на соодветните контролни тела – дирекциите на „Трудова инспекција“ и Регионалните дирекции на Министерството за внатрешни работи. во врска со почитувањето на нормите од Законот за здравствени и безбедносни услови за работа и Законот за оружје, муниција, експлозиви и пиротехнички производи.

Целта е да се утврди дали условите и процедурите за спроведување на периодични обуки и брифинзи на работниците и вработените во овие претпријатија според правилата за обезбедување здрави и безбедни услови за работа, како и технолошките упатства за работа со оружје, муниција, експлозиви, се следат.и пиротехника. Ќе се проверува и дали службените лица ги исполнуваат обврските од горенаведените два закона и подзаконските акти донесени по нивна основа.

Рокот за завршување на увидот е еден месец.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Украина бара од Бугарија да ѝ даде…

Украина ја охрабрува Бугарија да ги даде…

Минималната плата во Бугарија следната година ќе…

Од следната година се очекува минималната плата…

Молотов коктел фрлен врз црква во Бугарија

Груб напад врз црква во Варна. Маж…

Милков: Во Македонија владее неказнивост и сите…

Откако францускиот предлог беше прифатен од РМ,…

Бугарија: Македонија ограничува основни човекови права и…

Министерството за надворешни работи на Бугарија "со…