Следува нов штрајк? Се уште нема договор меѓу СОНК, МОН и МТСП

t

Министерството за труд и социјална политика и Синдикатот на образование наука и култура (СОНК) полека ги приближуваат ставовите по однос на барањето на повисоки плати во образованието, рече министерката Јованка Тренчевска. Во одговор на новинарско прашање, до каде се преговорите поради кои претходно СОНК одржа и повеќедневен штрајк, Тренчевска рече:

Се приближуваме кон ставовите и на двете страни, меѓутоа, ни треба време за да можеме предлозите коишто беа дадени од страна на СОНК и предлозите дадени од страна на Министерството за труд и социјална политика да ги усогласиме внатре во нашите институции и до крајот на неделата верувам дека четврток, петок, ќе го имаме конечното решение“, рече Тренчевска.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

МОН ќе добие тужба за ненавременото доставување…

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација…

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација…

Од 126 учебници потребни за сите задолжителни…

МТСП ќе ги разгледа барањата на пензионерите

Министерката за труд и социјална политика, Јованка…

Владата и МОН одлучија: Учениците годинава ќе…

Во учебната 2023/2024 основците и средношколците ќе…

Во средните училишта годинава се запишаа 15.481…

Министерството за образование и наука соопшти дека…