Објавено на:

Србија објави прирачник за третирање на мајмунските сипаници

t

Во Србија денеска е регистриран првиот увезен случај на мајмунска сипаница, а Институтот за јавно здравје „Д-р Милан Јовановиќ Батут“ претходно до здравствените установи испрати стручно-методолошки инструкции за вирусот на мајмунска сипаница.

Случајот е дијагностички препознаен и терапевтски третиран, а лабораториска дијагностика е спроведена во Заводот за вирусологија, вакцини и серуми „Торлак“.

Во прирачникот „Трамболина“ се опишува сомнителен, веројатен, потврден и отфрлен случај на мајмунска сипаница, како и третман на лице чија болест е потврдена, но и на лица кои биле во контакт со пациентот. Во него се истакнува дека контактите на заразените треба да ја следат нивната температура два пати на ден и дека асимптоматските контакти можат да продолжат со рутинските дневни активности како одење на работа и училиште, но не смеат да го напуштат местото на живеење во периодот на надзор. За деца од предучилишна возраст се препорачува привремено одвојување од колективот – градинка или друго.

Сомнителен случај е дефиниран како секое лице кое се јавува со необјаснет акутен осип и кој има еден или повеќе од наведените симптоми или знаци кои се појавиле најрано на 15 март оваа година.

Симптомите вклучуваат главоболка, нагло зголемување на телесната температура над 38 степени, лимфаденопатија (зголемени лимфни јазли), мијалгија (болка во мускулите и телото), болки во грбот, астенија (хронична исцрпеност и поспаност која не се подобрува дури и по одмор).

Веројатниот случај е лицето кое ја исполнува дефиницијата за сомнителниот случај и едно или повеќе од следново: епидемиолошка врска (изложеност лице в лице, вклучително и здравствени работници кои не користеле лична заштитна опрема), директен физички контакт со кожа или кожни лезии, вклучително и сексуален контакт.

Потоа, контакт со контаминирани материјали како облека, постелнина или додатоци на веројатен или потврден случај на мајмуни во рок од 21 ден пред почетокот на симптомите, историја на патување во ендемска земја за мајмуни во рок од 21 ден пред симптомите, потоа повеќе сексуални партнери или сексуални сексуален однос со непознато лице во рок од 21 ден пред почетокот на симптомите. Исто така, позитивен серолошки тест за ортопоксвирус, во отсуство на вакцинација против големи сипаници или друга позната изложеност на ортопоксвирус, беше хоспитализиран поради болеста.

Како што е потврдено, потврден случај е оној што ја исполнува дефиницијата за сомнителен или веројатен случај и е лабораториски потврден вирус на мајмунска сипаница со полимеразна верижна реакција (Реално време PC-Ar) и/или секвенционирање.

Еден или веројатниот случај со негативен резултат на полимеразната верижна реакција во реално време (Реално време Pi-Si-Ar) и/или секвенционирање беше отфрлен.

Секој пациент со сомнителна мајмунска сипаница треба да биде прегледан и изолиран доколку дијагнозата се потврди додека кожните лезии не влезат во фазата на кора, под која, кога ќе паднат, останува свеж слој на кожа.

Поради специфичната клиничка слика на болеста, лицата со сомнителна мајмунска сипаница можат да аплицираат за преглед во различни здравствени установи, не само примарни здравствени установи, избраниот лекар (дерматовенерологија, клиники и одделенија за заразни болести, акушерство и гинекологија, урологија, одделенија за итни случаи и други).

Во упатствата е наведено дека доколку постои сомневање за мајмунски сипаници, потребно е да се изврши клинички преглед на пациентот со примена на пропишаните заштитни мерки, потоа да се соберат информации од пациентот за можни извори на инфекција и присуство на слични болести во заедницата, како како и блиски контакти.

Исто така, потребно е да се извести територијално надлежниот институт/институт за јавно здравје и во консултација со епидемиологот да организира транспорт и изолација на лица до најблиското инфективно одделение или болница, како и безбедно земање и испраќање мостри за лабораториско испитување за појава на сипаници. според Институтот за вирусологија, вакцини и серуми Торлак. Секој пациент со сомнителна мајмунска сипаница треба да биде изолиран за време на инфективниот период, односно во продромалната и осипната фаза на болеста.

Здравствените работници кои се грижат и третираат сомнителен, веројатен или потврден случај на мајмунска сипаница применуваат стандардни мерки за заштита и мерки за заштита од контакт. Се препорачува брза изолација на сомнителни или потврдени случаи во просторија со соодветна вентилација, наменска бања и, секогаш кога е можно, специјален персонал.

Препорачана лична заштитна опрема вклучува ракавици, капут или капут, медицинска маска и заштита за очи, а пациентите треба да носат и медицинска маска кога ќе дојдат во близок контакт со здравствените работници или други пациенти, секогаш кога е можно, јави Танјуг.

Завој или компрес може да се користи за покривање на кожните лезии за да се минимизира потенцијалниот контакт со лезиите.

Отстранувањето и отстранувањето на ППЕ треба да се направи пред да се напушти просторот за изолација/собата во која е примен пациентот, а мерката за изолација се применува до престанок на симптомите.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

Тешко нив: Ковачевски го предлага Фрчковски да…

Премиерот Димитар Ковачевски одговарајќи на прашање како…

Европратеници: Нема ЕУ за Србија ако не…

Дел од пратениците во Европскиот парламент сметаат…

Нашите проблеми ги решивме: Македонија е подготвена…

Министерот за надворешни работи на Македонија, Бујар…

Србија нема да ги прифати резултатите од…

Министерот за надворешни работи Никола Селаковиќ изјави…

Трагедија: Српска ракометарка почина во тешка сообраќајна…

Во тешка сообраќајна несреќа којашто се случи…