Објавено на:

Србија ја ограничува цената на природниот гас: Целта е да се ублажи ценовниот шок

t

Владата на Србија донесе уредба за привремена мерка за ограничување на цената на гасот и надоместување на разликата во цената на природниот гас набавен од увоз или произведен во Република Србија во случај на нарушувања на пазарот на природен гас.

Според соопштението на Владата, одлуката е донесена поради глобалното нарушување на пазарот на природен гас и остриот скок на цената на овој енергенс низ цела Европа, со цел да се обезбеди сигурност во снабдувањето на српскиот пазар и да се заштити економијата и граѓани.„Регулативата има за цел да ги елиминира последиците од скокот на цената на природниот гас како начин за ублажување на последиците од енергетската криза со цел да се обезбеди нормално снабдување на сите потрошувачи со овој енергенс“, се вели во соопштението.


Оттука, како што се наведува понатаму, потребно е енергетските субјекти кои вршат дејност снабдување со природен гас и снабдување на големо, да обезбедат право на надоместок за разликата во цената на природниот гас купен од увоз и цената на користениот природен гас. за пресметување на цената за понатамошна продажба на добавувачи, јавни добавувачи и крајни потрошувачи за ноември 2021 година.


Потребно беше и да се обезбеди право на надоместок за разликата во сегашната цена на природниот гас произведен во Србија во однос на ноември 2021 година, се вели во соопштението, во кое се истакнува дека овие енергетски субјекти се принудени да го увезуваат овој енергенс по цена многукратно повисока од цената беше тој месец.

ПОВРЗАНИ ВЕСТИ

300 дојави за бомби во еден ден…

Екипите на МВР до 13 часот извршиле…

Нови дојави за бомби во повеќе од…

Нови дојави за бомби во повеќе од…

ШТО СЕ КРИЕ ВО ТЕЛЕФОНОТ НА МАТЕЈ:…

Мобилниот телефон пронајден во џебот од неговите…

УЖАС ВО НИШ: Музичар претепан до смрт…

А.С. (35) од Ниш е уапсен за…

Заканите за бомби во Србија доаѓале од…

Српската полиција во соработка со Обвинителството за…